Primăria Oradea reia microciparea gratuită a câinilor cu stăpân şi recensământul canin

Primăria municipiului Oradea a reluat acţiunea de microcipare gratuită şi recensământul câinilor cu stăpân, campania urmând a fi încheiată peste aproximativ trei luni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Anca Sas, acţiunea de microcipare gratuită a câinilor din municipiul Oradea se face în week-end, vineri şi sâmbătă, în două corturi special amenajate şi amplasate în parcuri, pe o parte şi alta a râului Crişului Repede, ce traversează oraşul.
Proprietarii sau deţinătorii de câini trebuie să aibă asupra lor obligatoriu buletinul de identitate şi carnetul de sănătate al câinelui. În cazul în care câinele nu este vaccinat antirabic, deparazitat sau nu are carnet de sănătate, aceste servicii vor fi furnizate de medicii veterinari contra cost.

Microciparea se face subcutanat, fiind introdus un dispozitiv electronic de dimensiuni foarte reduse (cât un bob de orez), cu un cod unic, pe baza căruia orice câine va putea fi identificat. Această operaţiune nu presupune suferinţă sau stres pentru animal, fiind realizată foarte repede (sub un minut).
În ce priveşte câinii fără stăpân, aceştia vor fi ridicaţi în continuare de municipalitate în mod intensiv, iar cei aproximativ 200 de câini care nu vor fi adoptaţi la casă sau la distanţă vor fi eutanasiaţi. Animalele care nu sunt de rasă vor fi sterilizate pe cheltuiala proprietarului.

Până la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, 10.700 de câini cu stăpân au fost catagrafiaţi şi identificaţi prin microcipare, în municipiul Oradea, acţiunea fiind întreruptă din cauza anotimpului rece.
Recensământul populaţiei canine este efectuat de delegaţii Direcţiei Tehnice şi ai Poliţiei Locale împreună cu medicii veterinari şi constă în colectarea datelor privind rasa, talia, sexul, culoarea, vârsta şi situaţia câinelui (microcipat, sterilizat). Pe baza datelor colectate, Primăria Oradea va realiza o bază de date cu situaţia câinilor din municipiu. AGERPRES