oradea_primaria.jpgPrimăria Oradea pregăteşte nouă proiecte mari pentru a fi depuse, pe axe diferite, la începutul anului 2012, spre finanţare din fonduri transfrontaliere, în valoare totală de peste 23 de milioane de euro, a declarat joi viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia. Din această sumă, de 23,6 milioane de euro, fondurile nerambursabile se ridică la 16,430 milioane de euro (cu TVA), contribuţia proprie a administraţiei orădene fiind de 3,27 milioane de euro, cu TVA.

‘Vreau să mulţumesc aici colegilor de la Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională, care se ocupă de aceste proiecte, deja elaborate în procent de 60%, deoarece în alte municipii, scrierea de proiecte este externalizată şi costă mai mult de trei-patru ori’, a precizat, în conferinţă de presă, viceprimarul Biro alături de Marcel Boloş, şeful acestei direcţii.

Biro Rozalia a subliniat, ca economist care lucrează la buget, la rectificări etc, că atragerea fondurilor nerambursabile reprezintă o sursă de venit ‘enorm de importantă’ pentru bugetul local. Cu cât economia este în situaţie mai grea, a spus ea, cu atât aceste fonduri sunt mai importante pentru administraţia locală. Favorizată de poziţia geografică a judeţului, Oradea are acces la fonduri transfrontaliere, prin proiecte realizate împreună cu parteneri de peste graniţă, din judeţul ungar Hajdu-Bihar, cum sunt Primăria Debreţin, Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, Spitalul Universitar sau ONG-uri din Debreţin.

Cele nouă proiecte mari vizează crearea unui Centru de afaceri în cartierul orădean Rogerius (3,6 milioane de euro), reabilitarea, modernizarea şi dotarea performantă a două blocuri operatorii, unul la Spitalul Judeţean, respectiv Spitalul Municipal (2 milioane de euro), trei proiecte pentru restaurarea unor biserici monumente istorice din centrul Oradiei (1,5 milioane de euro), realizarea unui drum rapid în Oradea pentru turişti (3,7 kilometri, o investiţie de opt milioane de euro).

Potrivit lui Marcel Boloş, municipalitatea mai intenţionează să implementeze, după modelul din Debreţin, un sistem de semaforizare inteligent în Oradea şi înfiinţarea unui dispecerat de trafic auto, în vederea realizării sincronizării circulaţiei în regim ‘undă verde” pe toate axele principale de trafic. Ulterior, instalarea senzorilor şi a camerelor video şi integrarea acestora cu aparatura GPS şi cu modulul de control va duce la un sistem inteligent, integrat de management al intersecţiilor semaforizate care să funcţioneze în timp real. Valoarea proiectului este 1,7 milioane de euro.

Pentru a cunoaşte şi evalua pierderile din sistemul de termoficare, se pregăteşte un alt proiect numit Centrul de monitorizare pierderi pe CET, în valoare de 805.000 de euro. Nu în cele din urmă, se intenţionează ca Dealul Ciuperca, din Oradea, să fie amenajat ca grădină publică, printr-un proiect de 800.000 de euro. Primăria Oradea este lider de proiect în toate aceste iniţiative, urmând ca detaliile să fie perfectate cu părţile ungare implicate.

‘Probabil că cele nouă proiecte nu vor câştiga toate, dar având în vedere că sunt axe diferite sperăm să avem cât mai multe proiecte care vor primi finanţare. O investiţie teoretică de 3,2 milioane de euro ar putea să atragă 16,4 milioane. Şi dacă am câştiga doar patru proiecte tot ar fi un rezultat excepţional’, a conchis viceprimarul Biro Rozalia. În ultimii doi-trei ani, municipalitatea orădeană, prin Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională, a atras în total, prin proiecte europene, suma de 150 de milioane de euro, o parte din proiecte fiind în curs de derulare, altele având contractele semnate sau în stadiu de evaluare. AGERPRES