Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a anunţat marţi că primăria pregăteşte o serie de proiecte pentru pietonalizarea unor străzi şi piaţete, unul fiind chiar remodernizarea străzii Republicii pietonal după un aspect anterior, având în vedere fondurile de până la 120-130 de milioane de euro alocate prin POR 2021-2027.

Vrem să punem în evidenţă ceva vechi, un proiect respectat şi premiat la vremea respectivă, printr-un proiect nou care va fi de succes şi va transforma din nou pietonala principală din Oradea într-una dintre cele mai frumoase străzi pietonale din România”,  a declarat, în conferinţă de presă, Florin Birta.

Acesta a menţionat că principala stradă pietonală va fi o restilizare a proiectului vechi, un proiect de succes de dinainte de anul 2006.

Studiind proiectul respectiv care a fost întocmit de arhitectul Szabo Arnold, premiat cu mai multe premii la acea vreme, inclusiv de Uniunea Arhitecţilor din România şi de Academia Română, am ajuns la concluzia să reamenajăm strada Republicii, având în vedere diferitele sesizări şi reclamaţii privind starea pietonalului”, a spus edilul.

Primăria are în pregătire, în prezent, pe lângă Republicii pietonal, mai multe proiecte, multe în stadiul studiilor de fezabilitate, la DALI, precum cele pentru Podul Hilton şi legătura pietonală cu Cetatea, piaţeta Independenţei, piaţeta Concordiei şi strada Primăriei, strada Mihai Pavel, malul stâng al râului Crişul repede de la Podul Ladislau până la Sinagoga Sion, Parcul Traian, piaţeta din zona străzii Dunării.

Proiectul de remodernizare a principalei străzi pietonale din municipiu vizează refacerea stilizată a unui concept foarte apreciat şi premiat la nivel naţional, cu un model cu linii organice ce se integrează cu stilul arhitectonic din zonă.

Pietonalul va fi pavat cu porfir, în continuarea celorlalte zone pietonale, liniile organice urmând să fie realizate dintr-o piatră albă.

La partea de infrastructură nu se va interveni foarte mult, deoarece reţelele au fost schimbate în ultimii ani, însă se va mai realiza câte un cămin tehnic pe partea de mijloc a străzii, pentru terasele de alimentaţie publică, amenajate median. Astfel, aceste terase vor avea acces la apă, canalizare, curent, pentru a elimina cablurile din acest spaţiu.

Sistemul de iluminat din pavaj va fi schimbat total şi va fi înlocuit cu corpuri de iluminat montate pe clădiri. Cele două fântâni arteziene existente se vor păstra pe aceleaşi amplasamente, dar adaptate proiectului. Toate terasele vor fi delimitate de jardiniere cu flori şi verdeaţă. Mobilierul urban va fi schimbat în totalitate, se vor monta bănci, coşuri de gunoi cu colectare selectivă în trei fracţii.

Primarul Birta a precizat că, până la sfârşitul lunii iunie, orădenii care doresc pot să îşi spună părerea şi să transmită idei pentru această amenajare a străzii pe adresa de e-mail primărie@oradea.ro.

Estimarea financiară a proiectului pe Republicii pietonal este de circa 7 – 9 milioane de euro, urmând ca după finalizarea studiului DALI, indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi în şedinţă de CL, apoi se va organiza licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Cel mai devreme, lucrările ar putea demara în vara – toamna anului 2023, ţinând cont şi de semnarea contractului de finanţare. Durata de execuţie ar fi de circa 12 luni.

Potrivit primarului, în ultimele cicluri de finanţare, în Oradea s-au pietonalizat şi modernizat Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Libertăţii, străzile Aurel Lazăr, Vasile Alecsandri şi altele, Oradea având în prezent 85.000 de metri pătraţi suprafaţă pietonală.

În următoarea perioadă de finanţare, 2021-2027, prin Programul Operaţional Regional, avem alocată o sumă de circa 65 de milioane de euro, pentru aceste proiecte de pietonalizare, pe axele de mobilitate urbană. Astea în condiţiile în care nu vor fi supracontractări, pentru că de obicei mizăm pe supracontractarea acestor sume putând ajunge până la sută la sută, deci până la 120 -130 de milioane de euro, bani pe care îi vom putea folosi la pietonalizări de străzi în zonele centrale şi nu numai”, a precizat primarul Birta. AGERPRRES