oradea teatru.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat luni, în conferinţă de presă, că, în prima săptămână a lunii august, vor demara lucrările din prima etapă a reamenajării zonei centrale a municipiului Oradea, prin care se vizează transformarea, în mare parte, a centrului istoric în zone pietonale, mai exact spaţiul delimitat de Biserica cu Lună şi clădirea Teatrului de Stat.

Pentru acest scop, municipalitatea urmează să semneze, în toamna acestui an, contractul de finanţare pentru modernizarea Pieţei Unirii, situată în centrul municipiului Oradea, contract în valoare estimativă de cinci milioane euro, dar va finanţa şi de la bugetul local anumite lucrări pentru strada Vasile Alecsandri.

Lucrările efective la partea de pavaj vor începe în primăvara anului viitor, dar până atunci vor trebui finalizate lucrările care se execută în subteran, respectiv lucrările ce ţin de Electrocentrale şi Compania de Apă, gaz, telefonie. Momentan, Electrocentrale a finalizat licitaţia pentru execuţia lucrărilor, urmând ca lucrările să demareze în luna august. Lucrările se vor desfăşura exclusiv în Piaţa Unirii, deoarece în Piaţa Ferdinand, cuprinsă şi aceasta în amplul proiect de amenajare a centrului, trebuie ca iniţial să fie rezolvată problema parcărilor.

‘Rămâne ca, în această toamnă, cele două companii să-şi termine lucrările, după care modernizarea va fi continuată în primăvară’, a spus primarul Ilie Bolojan. Dacă lucrările pe str. V. Alecsandri, care vor începe în primăvara anului viitor, se vor realiza din bugetul local, aproximativ 2,9 milioane de lei şi vor viza refacerea părţii de drum pietonal, în ceea ce priveşte lucrările la Piaţa Unirii, acestea vor fi executate din fonduri ale Uniunii Europene, în valoare de cinci milioane de euro.

‘Zona pietonală se va regăsi în Piaţa Ferdinand, partea dinspre Teatrul de Stat şi până la Pasajul Madach, iar în Piaţa Unirii de la Biserica cu Lună şi până la Pasajul Vulturul Negru, zonă care momentan este folosită ca parcare’, a precizat primarul Ilie Bolojan în finalul conferinţei de presă. AGERPRES