Primaria Oradea ia masuri de contracarare a taximetriei ilegale

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat ca primaria va depune in instanta, in cel mult doua zile, o solicitare de ordonanta presedentiala pentru inchiderea dispeceratului unei firme de taximetrie care a primit dispozitie de inchidere, dar care nu a fost respectata.

Primarul Bolojan a dorit sa clarifice situatia firmei de taximetrie VIP. Potrivit acestuia, actiunea in instanta va avea loc cel tarziu pe 4 februarie, la ordonante termenul fiind mai scurt, pentru ca impreuna cu un executor judecatoresc si politia sa se poata inchide dispeceratul firmei, aflata in ilegalitate, pentru ca altfel nu se pot aplica prevederile legii.

“Este o sfidare totala. Santaj contra ilegalitate. Resping asemenea proceduri. Noi am actionat in perfecta legalitate si unitar pentru toate companiile. Acesta este efectul atator ani de pasivitate a institutiilor statului pentru a tine sub o forma decenta si legala o anumita activitate. Lucrurile degenereaza si nu este usor sa le corectezi”, a subliniat primarul.

Bolojan a aratat ca pana in iunie 2008, cand a venit la conducerea primariei, realitatea “pe care toti o stiau dar se faceau ca nu o vad” privind situatia taxiurilor din oras era tolerata de mai multe institutii din oras. Preschimbarea si evaluarea autorizatiilor de taximetrie s-a facut, conform legii, in primavara anului 2008, cand 140 de autorizatii au fost retinute pentru ca au fost vandute, iar in cazul altor 92, au fost schimbate masinile. In total, primaria a retinut 232 de autorizatii, dintre care 85 apartineau societatii Felicor, care gestioneaza dispeceratul firmei VIP.

“De cand sunt primar nu am retinut, nu am eliberat si nici evaluat autorizatii de taximetrie. Dar, le-am solicitat patronilor si taximetristilor sa intre in legalitate – circulau taximetre fara bulina galbena – incepand cu momentul zero 1 august 2008 timp de o luna”, a spus Bolojan.

Singura companie care nu a respectat aceasta intelegere a fost firma VIP, care, din a doua parte a lunii august, si-a scos taximetrele ilegale in trafic, avand la baza o sentinta neclara a Tribunalului Bihor in cazul unui taximetrist, prin care se putea intelege ca toata lista cu autorizatii este suspendata. La cererea primariei, instanta a lamurit acest lucru clarificand ca suspendarea provizorie se refera doar la respectiva persoana fizica autorizata, caruia i-a si fost refuzat dreptul de a beneficia de autorizatia de taximetrie.

Constatand ca singurul dispecerat care nu respecta legea, avand in trafic taxiuri fara autorizatie, era VIP, primaria a trecut, treptat, la aplicarea unor masuri: au fost avertizati soferii asupra acestui fapt, s-au aplicat amenzi minime de 1.000 de lei, apoi, in toamna, amenzi de 5.000 de lei. Au urmat trei amenzi a cate 50.000 de lei. Nici in aceasta situatie societatea nu a incetat sa lucreze.

In paralel, celelalte companii de taxi solicitau primariei, in repetate randuri, prin adrese oficiale, sa se aplice prevederile legale, invocand concurenta neloiala, in conditiile in care celelalte dispecerate si-au retras, de la 1 august 2008, masinile fara “buline” din trafic. Deoarece primaria are totusi posibilitati limitate de a interveni, primarul a sesizat, la sfarsitul anului trecut celelalte institutii pentru a-si face datoria. De la 1 ianuarie 2009, cele aproape o suta de taxiuri avand contracte cu dispeceratul ilegal VIP erau avertizate ca de la 1 februarie risca sa ramana fara autorizatii. De asemenea, a fost intocmita documentatia pentru a cere in instanta ordonanta presedentiala pentru inchiderea dispeceratului. Efectele taximetriei ilegale, a precizat Bolojan, inseamna neplata taxelor la bugetele local si central, aglomerarea traficului, concurenta neloiala.