Primăria Oradea eliberează certificate de urbanism pe un traseu total digital

Primăria Oradea, prin Instituţia Arhitectului Şef, a finalizat realizarea unei platforme online prin intermediul căreia se emit certificatele de urbanism pe un traseu total digital.

“Este un răspuns pe care îl dăm realităţii. În ultimii ani, este o evidenţă pentru oricine că Oradea a devenit un oraş atractiv. Această atractivitate se exprimă şi prin creşterea numărului de investiţii, prin faptul că oamenii au construit, reabilitat şi modernizat construcţiile realizate aici, domeniul imobiliar a luat un avânt consistent şi mulţi cetăţeni români din alte judeţe decid să-şi plaseze economiile în investiţii imobiliare în oraşul nostru. Şi evident că toată această realitate a generat un volum foarte mare de muncă la Instituţia Arhitectului Şef şi, implicit, o relaţie foarte concretă cu solicitantul. În această situaţie, plus situaţia pandemiei, a trebuit să căutăm soluţii pentru a răspunde eficient”, a declarat, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit acestuia, începând de pe 20 mai, Primăria Oradea eliberează certificatele de urbanism online, în termen de cinci zile normal sau două zile în regim de urgenţă. Angajaţii primăriei au lucrat la această procedură din toamna anului 2019, s-au efectuat teste, dar în următoarele două săptămâni se va mai urmări modul de funcţionare pentru a aduce eventuale îmbunătăţiri.

Arhitectul şef Radu Fortiş a menţionat că beneficiarii au la dispoziţie pe site-ul primăriei orădene, la Ghişeul online, un buton activ, prin care se accesează zona de completare a cererii. Solicitantul va primi un răspuns de informare, tot online, iar la final, actul respectiv.

“Acest certificat de urbanism are un traseu total digital. Deci nu întâlneşte hârtie pe tot traseul procedurii. Sunt mai multe oraşe din ţară care eliberează online certificatul de urbanism, însă, din câte am întrebat, am aflat că se emite certificatul de urbanism, se scanează şi se aplică semnătura digitală. Noi am scos etapa de scanare. Şi facem direct fişierul pdf. Platforma din Galaţi mi s-a părut foarte bine pusă la punct. Însă nu am cunoştinţă ca să existe o variantă total digitalizată aşa cum o avem noi, datorită platformei de care dispunem”, a subliniat Radu Fortiş.

Viceprimarul Mălan a mai informat că se lucrează la Biroul unic, reglementat prin modificările aduse în anul 2019 prin Legea 195 la Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii. Legea impune ca fiecare autoritate publică locală să organizeze un birou unic, astfel încât cetăţeanul care vrea să obţină o autorizaţie de construire să o obţină cu toate avizele necesare fără să mai circule pe la toţi avizatorii.

După discuţii cu toţi avizatorii şi stabilirea procedurilor online, viceprimarul a declarat că, în perioada următoare, se vor integra toate procedurile şi se va pune în funcţiune Biroul unic. De asemenea, se vor elibera în format electronic aproape toate actele solicitate arhitectului şef, de la autorizaţie de construire pentru clădiri cu valoare mai mică până la construirea unei case, la certificate de nomenclatură stradală, prelungiri de certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. AGERPRES