bolojan ilie.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat, miercuri, principalele proiecte ale administraţiei locale întocmite şi propuse spre dezbatere publică până la finele lunii aprilie, ce vor fi înaintate spre finanţare din fonduri europene în sesiunea 2014-2020, în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de euro.

Proiectele ţin de un concept general de dezvoltare a municipiului şi vizează trei obiective: susţinerea mediului de afaceri orădean (pentru a genera economie locală), îmbunătăţirea infrastructurii grele din municipiu şi infrastructura socială.

”Încercăm să investim mai puţin în proiecte care ne solicită cheltuieli de funcţionare şi să investim în proiecte care ori ne fac economii, cum este de exemplu partea de eficienţă energetică, ori generează dezvoltare. Aceasta a fost logica propunerii acestor proiecte”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan.

Edilul şef a precizat că în noul exerciţiu financiar, partea de cofinanţare va fi mult mai mare decât anterior, motiv pentru care s-a estimat ca valoarea atrasă prin proiecte europene să fie de aproximativ 130 de milioane de euro, ceea ce ar fi cam cât veniturile proprii ale municipiului în aproape doi-trei ani.

”Este o sumă suficient de importantă pentru a fi atrasă şi care va avea impact în municipiu”, a precizat Bolojan.

Primarul a menţionat câteva proiecte importante. Pe infrastructură grea există un proiect de pasaj subteran în zona centrului civic, pasaje peste calea ferată în municipiu, un pod peste râul Criş. În domeniul mediu de afaceri, vor fi dezvoltate în continuare parcurile industriale, primul fiind pe terenul fostului tancodrom, preluarea CET-ului 2 şi ecologizarea haldelor de zgură a termocentralei de pe cele 90 de hectare.

Pe partea de patrimoniu şi turism, se vor finaliza mai multe proiecte în centrul istoric: parcarea supraetajată din piaţa Independenţei, Piaţa Unirii va deveni pietonală ca şi strada Vasile Alecsandri, urmând ca din 2015 sau 2016 să se reabiliteze podul central; se va transforma Piaţa Ferdinand în zonă pietonală, se vor reabilita unele case de patrimoniu şi se va înfiinţa un muzeu Art Nouveau. Pentru a susţine eficienţa energetică a oraşului se va investi, în continuare, în magistrale, puncte termice geotermale şi transformarea iluminatului public.
Nu în cele din urmă, în infrastructura uşoară se va investi într-un centru de management al traficului, se vor asfalta, pe mai departe, alte 120 de străzi din cartiere vechi, inclusiv infrastructura subterană. Pe domeniu social, cu fonduri europene se vor reabilita câteva şcoli şi licee, spitale şi se va mai construi un cămin pentru vârstnici.

După dezbaterea publică, administraţia publică va trece la întocmirea documentaţiilor, a studiilor de fezabilitate, astfel încât să fie pregătite pentru depunere. AGERPRES