Primăria Oradea a obţinut finanţare pentru Parcul dendrologic din Cetate Oradea

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat, marţi, semnarea unui contract de finanţare de aproape două milioane de lei cu Administraţia Fondului de Mediu privind amenajarea parcului dendrologic din şanţul de est al Cetăţii medievale Oradea.

“Toate lucrările prevăzute în proiect se vor derula în paralel cu celelalte lucrări începute în Cetatea Oradea. În şanţul de est al Cetăţii se vor amenaja spaţii verzi cu material dendrologic, se va crea un lac, se va realiza o staţie de pompare, un sistem de irigare şi, totodată, se va mobila parcul cu bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat, fântâni cu apă potabilă şi alei pietonale”, a spus Bolojan.

Acesta a prezentat, în acest context, parteneriatele încheiate între municipalitate şi unele societăţi comerciale, care în mod voluntar şi gratuit şi-au exprimat intenţia de amenajare a unor spaţii verzi din oraş. Proiectul de amenajare al parcului este finanţat prin Administraţia Fondului de Mediu, programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi.

Valoarea totală eligibilă a contractului este de 1.968.251 de lei, din care 1.723.480 de lei reprezintă finanţări nerambursabile din fonduri europene, adică 87,5% din valoarea proiectului. Cetatea medievală Oradea a intrat în şantier de reabilitare la 1 aprilie, printr-un amplu proiect de revitalizare în vederea introducerii în circuitul turistic european, finanţat cu suma totală de peste 36,7 milioane de lei, din care 28,7 milioane de lei nerambursabil, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Întreaga cetate va fi reabilitată etapizat până în iulie 2015.


În primă etapă, se vor reabilita trei clădiri din perimetrul cetăţii, unde se vor regăsi, în cel mult doi ani, o stradă a breslelor, între două clădiri cu ateliere ale meşteşugarilor, o cramă cu vinuri vechi şi restaurant medieval, o brutărie după modelul medieval, un muzeu al pâinii şi patiseriei. Pe tot parcursul şantierului vor continua şi lucrările de săpături arheologie pentru a descărca situl de mărturii istorice. În jurul Cetăţii, prin grija administraţiei locale se va amenaja un parc dendrologic.AGERPRES