Primăria Oradea a implementat 62 de proiecte europene, în valoare totală de 247 de milioane de euro

oradea_primaria.jpgPrimăria Oradea a implementat, în ciclul de finanţare 2007-2013, un număr total de 62 de proiecte europene, în valoare totală de 247 de milioane de euro, a declarat viceprimarul Mircea Mălan. Viceprimarul a precizat că din această sumă 150,7 milioane de euro reprezintă ajutor financiar nerambursabil (efectiv absorbit), 34,4 milioane de euro este contribuţia oraşului la partea eligibilă, 21,6 milioane de euro sunt de la bugetul local la lucrările neeligibile din cadrul acestor proiecte şi 11 milioane de euro au rămas în execuţie pentru 2016.

“Pentru ce s-a întâmplat în această perioadă se cuvine să mulţumesc mai ales colegilor din Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), pentru că greul l-au dus ei, de la concepere până la implementare. Salut prezenţa lui Marcel Boloş, unul dintre oamenii esenţiali în domeniul fondurilor europene din Oradea. Prin aceste proiecte, oraşul nostru este cu câţiva paşi buni înainte”, a declarat viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan.

Prin intermediul proiectelor europene au fost înfiinţate parcuri industriale, au fost modernizate infrastructura rutieră, sistemul sanitar, infrastructura turistică (Cetatea Oradea, biserici reabilitate, sinagoga Zion, Dealul Ciuperca, Aquaparcul Nymphaea, palatul Vulturul Negru, Piaţa Unirii).

Actualul secretar de stat în ministerul Transporturilor, Marcel Boloş, fost director al ADR N-V, este cel care a înfiinţat în 2008 acest departament special al primăriei care să se ocupe doar de atragerea fondurilor europene. “La vremea respectivă era un început de drum pentru şcoala fondurilor europene, pe care am învăţat-o şi noi din mers. Fie la Comisia Europeană, fie la ministere, pe unde am fost, când s-a discutat despre proiectele cu finanţare din fonduri structurale s-a vorbit despre Oradea ca despre un exemplu de succes. Am putea spune că am fost ambasadorii Oradiei, noi, cei din această direcţie, o carte de vizită la nivel naţional şi chiar european. 150 de milioane de euro înseamnă trei bugete locale donate. E important că s-a înţeles această şansă pe care o are o municipalitate de a se dezvolta prin fonduri structurale. Trebuie să menţinem acest trend al imaginii create”, a declarat Marcel Boloş la conferinţa de presă.

El a îndemnat conducerea primăriei să pregătească proiectele pentru noua perioadă financiară, 2014-2020, mai cu seamă pe domenii de eficienţă energetică, mobilitate urbană şi turism. În ce priveşte gradul de absorbţie la nivelul ADR Nord-Vest, Boloş a precizat că este de 74,08%, Oradea având 95% grad de absorbţie.

Primăria Oradea a pregătit deja, prin DMPFI, mai multe proiecte pentru a fi depuse spre finanţare europeană în noul exerciţiu financiar, pentru continuarea reabilitării termice (cele două spitale mari – Judeţean şi Municipal), prelungirea şoselei de centură, reabilitarea Pieţei Ferdinand, parcări, modernizarea a 50 de străzi şi multe altele. AGERPRES