Primăria Oradea a achiziţionat o maşină de ridicare rapidă a autovehiculelor staţionate ilegal, care poate transporta simultan două astfel de vehicule, a informat instituţia.

„Este o autospecială cu sistem de încărcare liftant lateral, marca IVECO, produsă în 2021, cu standard de emisii Euro 6 D, şasiu Iveco de ultimă generaţie, special conceput pentru utilizări municipale. Ea poate transporta două maşini simultan, una pe platformă şi una tractată. Autoturismul a fost achiziţionat prin procedură de achiziţie publică, costul ei fiind de 610.000 lei (fără TVA)”, precizează sursa citată.

Parcul auto al Primăriei Oradea are acum patru maşini de ridicare, celelalte trei fiind fabricate în anii 2008 şi 2010, două cu tractare pe cărucioare şi una cu macara şi platformă.

Dacă la maşinile de ridicare mai vechi timpul de încărcare a autovehiculului era de circa zece minute, cu noua maşină rapidă acest lucru se realizează în cel mult două minute.

Maşina de ridicări se deplasează întotdeauna pe teren cu un poliţist local din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Oradea, care dispune măsura ridicării autovehiculului staţionat neregulamentar.

În Oradea, se ridică în medie zece maşini staţionate ilegal/zi, care sunt apoi transportate la depozitul de pe str. Academiei.

Proprietarul autovehiculului ridicat are de plătit un tarif de ridicare de 400 de lei pentru recuperarea acestuia, redus la jumătate dacă plăteşte pe loc, plus 4 lei pe oră pentru depozitare, iar amenda pe care o primeşte este cuprinsă între 580 şi 725 de lei, la care se adaugă 3 puncte penalizare la permis. AGERPRES