onesti oras.jpgAgentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau (ARPM) a initiat procesul de elaborare a Programului de gestionare a calitatii aerului pentru pulberi PM 10 in municipiul Onesti, zona in care nivelul concentratiei trebuie sa indeplineasca cerintele europene. O problema importanta in acest sens o reprezinta particulele mai mici de 10 micrometri care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.

Expertii sustin ca sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii. Programul de gestionare a calitatii aerului vizeaza intocmirea unui plan de actiuni pe care trebuie sa le intreprinda societatile, dar si autoritatile locale pentru a reduce poluarea.

Astfel, Primaria Onesti va executa pana in 2012 lucrari de reparatii la mai multe artere din oras, fluidizand astfel traficul si reducand emisia de poluanti in atmosfera, va amenaja 123 de hectare de spatii verzi si va moderniza Strandul Municipal.

Totodata, societatea de trasnport public loca Transmoldova trebuie sa continue programul de innoire a parcului auto, sa inlocuiasca in proportie de suta la suta combustibilii utilizati in acest moment si sa verifice periodic emisiile de noxe pentru autovehiculele din parcul societatii. Propunerea completa de program poate fi consultata la sediul ARPM Bacau si la sediul Primariei Onesti si poate fi amendata cu alte sugestii pana la data de 20 iulie.