tomograf.jpgProiectul municipalitatii onestene privind infiintarea unui compartiment de tomografie in oras se va concretiza in urmatoarele saptamani, dupa ce vor fi obtinute si ultimele avize din partea autoritatilor abilitate.

Tomograful si toate echipamentele medicale aferente au fost aduse la Onesti in urma cu cateva zile si au fost deja instalate, intr-un spatiu aflat la parterul cladirii Maternitatii, din cadrul spitalului municipal, insa mai trebuie obtinute cateva avize finale, cum ar fi cele de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si de la Directia de Sanatate Publica Bacau.

Spatiul pentru tomograf a fost asigurat de municipalitatea onesteana, iar cheltuielile pentru amenjarea acestuia au fost suportate din bugetul local al Onestiului, in urma unui proiect initiat de primarul Emil Lemnaru si aprobat de consilierii locali. Pentru efectuarea serviciului specializat, de investigatii medicale computerizate, Primaria Onesti a organizat licitatie publica, iar castigatoare a fost firma Super Meditest din Bacau. Punctul forte al firmei castigatoare a fost calitatea echipamentelor medicale aduse la Onesti, care sunt noi si performante.

Tomograful adus la Onesti, marca Toshiba si modelul Asteion 4, a fost fabricat anul acesta, in Japonia, si a fost transportat initial la depozitele centrale ale reprezentantei din Europa (Head Quarter Toshiba Europe), care isi are sediul in Olanda. De acolo si pana la Onesti, echipamentele au fost transportate cu un camion, pe 16 octombrie. In ziua urmatoare, a inceput montarea, instalarea si setarea aparaturii, operatiuni executate de specialisti de la reprezentantele Toshiba din Romania si Olanda.

Investitiile se ridica la circa 12 miliarde de lei vechi, din partea firmei Super Meditest, si la peste 3 miliarde din partea Consiliului Local Onesti. Municipalitatea onesteana se afla la cel de-al doilea mare proiect de succes in domeniul medical, dupa ce a reusit sa deschida si o sectie de hemodializa, tot la spital si tot printr-un parteneriat public-privat. Astfel, nici pacientii cu afectiuni renale severe si nici cei care au nevoie de investigatii medicale computerizate nu vor mai fi nevoiti sa bata drumurile pana in Bacau sau in alte orase din tara.

Articol realizat de Claudia Atanasoae.