Primăria municipiului Tulcea vrea să atragă începând din acest an circa 25 de milioane de euro prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării, potrivit primarului Constantin Hogea.

Avem proiecte privind reabilitarea termică a imobilelor, a clădirilor unităţilor şcolare, investiţii în mijloace de transport public. Ştiţi că avem în intenţie să achiziţionăm 10 autobuze electrice cu staţie de încărcare. Din păcate, nu toată lumea din România este foarte fericită că în judeţul Tulcea intră peste un miliard de euro. (…) Dacă în judeţ şi municipiu va intra doar şi 50% din această sumă, tot este un lucru extraordinar„, a declarat primarul Hogea.

Autoritatea locală, potrivit sursei, are în vedere realizarea unor investiţii în toate unităţile de învăţământ din municipiu, unele dintre ele urmând să fie reabilitate termic, altele urmând să fie dotate. „Cred că valoarea totală a proiectelor pe care le întocmim pentru a atrage finanţări prin ITI-Delta Dunării este de 25 de milioane de euro”, a menţionat primarul municipiului.

De altfel, investiţiile legate de eficienţa energetică a unităţilor şcolare din judeţul Tulcea au fost discutate vineri, în timpul unei întâlniri organizată de autorităţi şi reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est. „O temă de interes deosebit a fost aceea a finanţării unor investiţii pentru bike-sharing atât în municipiu, cât şi în zona de Deltă (cu centrul la Sulina). De asemenea, în cadrul şedinţei de vineri s-a discutat despre investiţiile legate de eficienţa energetică la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Tulcea”, se menţionează în comunicatul de presă remis de Consiliul Judeţean Tulcea.

Prin ITI-Delta Dunării, comunităţile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, 29 de comune din judeţul Tulcea, patru comune din judeţul Constanţa, municipiul Tulcea şi cele patru oraşe din judeţul Tulcea, Babadag, Isaccea, Măcin şi Sulina, beneficiază în perioada 2014-2020 de peste un miliard de euro. Această abordare multifond pentru o singură zonă este nouă şi pentru Uniunea Europeană, ea fiind introdusă şi în alte zone din Uniune. În funcţie de eficienţa acestui mecanism, autorităţile vor decide dacă vor replica experienţa din judeţul Tulcea în alte zone din România în următoarele perioade de programare. AGERPRES