Primăria municipiului Timişoara demarează, de miercuri, o amplă acţiune de verificare şi recuperare a terenurilor aparţinând patrimoniului oraşului, după ce reprezentanţii instituţiei au aflat că o suprafaţă de peste 11 hectare este ocupată ilegal de către persoane juridice.

Primele vizate sunt terenurile de pe malurile Canalului Bega.

Sunt luate în discuţie terenuri care aparţin municipiului, dar care în ultimele decenii au fost ocupate şi folosite de persoane juridice fără un titlu de drept (contract de concesiune, de ocupare a domeniului public etc.). Pe multe dintre aceste terenuri au apărut construcţii (restaurante, săli de petrecere, terase etc.) pentru care se va verifica dacă există autorizaţie de construire şi documentele legale (avize/acorduri) în baza cărora funcţionează.

Cu toate că sunt deja dosare pe rol la unele dintre cazuri, cum este la Ştrandul Termal sau la Clubul Heaven, există încă multe situaţii nesesizate până acum.

În ultimele luni am făcut o analiză preliminară, plecând de la rapoartele Curţii de Conturi şi am constatat că situaţia este extrem de gravă. În zona centrală a oraşului, pe faleza Begăi şi în jurul stadionului, peste 11 hectare, adică suprafaţa a 15 stadioane de fotbal, sunt proprietatea primăriei pe care funcţionează diverse activităţi private. Foarte multe funcţionează fără a avea niciun document şi fără să plătească niciun leu bugetului local. Prin aceasta s-au pierdut zeci de milioane de lei în ultimii ani. Eu nu voi închide ochii, cum au făcut-o alţii. Ştiu că această acţiune îmi va pune o grămadă de mafioţi în cap. Ştiu că deranjez un cuib de viespi care până acum a avut protecţie. Mă aştept la procese, la denigrări şi campanii de manipulare prin ricoşeu. Vom aduce milioane de lei în bugetul local şi vom valorifica malul Begăi în beneficiul tuturor timişorenilor„, a detaliat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Edilul a dat câteva exemple de situaţii descoperite în verificarea preliminară, cum ar fi: terase care fie nu au plătit taxa de ocupare a domeniului public din anul 2013, fie au plătit o singură lună pe an, în august; localuri care funcţionează fără acord de funcţionare, autorizaţie ISU şi au fost ridicate fără autorizaţie de construire; terase fără autorizaţie de construire, dar care au primit acord de funcţionare; restaurante şi săli de nuntă construite pe terenul primăriei, fără autorizaţie de construire; baze sportive şi localuri care ocupă terenul primăriei fără a avea vreun contract de concesiune.

Primarul spune că verificarea va fi realizată de o comisie mixtă, cu funcţionari din toate departamentele relevante ale primăriei, respectiv, de la Juridic, Patrimoniu, Comerţ, Urbanism-disciplină în construcţii, Poliţia Locală, Direcţia Economică. AGERPRES