transfuzii.jpgPrimăria Municipiului Roman în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Piatra Neamț şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman doreşte să încurajeze locuitorii oraşului să doneze sânge şi, totodată, să-i conştientizeze cu nevoia permanentă de produse sanguine din unităţile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul tuturor cetăţenilor. Campania se va desfăşura în perioada 01-31 august2016, la sediul Punctului fix de recoltare din Ambulatorul de Specialitate al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, str. Tineretului nr. 28, etaj 2.

Programul pentru donare este zilnic, între orele 7,00-11,00, aprox. 10 donatori pe zi, conform programării la sediu sau telefonic, tel 0333401152.

Primăria Municipiului Roman va oferi tuturor donatorilor, în cadrul derulării campaniei, bilete gratuite de o zi la ştrandul din interiorul Complexului Sportiv şi de Agrement ”Moldova” şi va înscrie angajaţii dornici să doneze sânge într-o bază de date, iar când la Centrul de Transfuzii va fi criză, aceştia vor merge să îşi ajute semenii.

A fi donator de sânge este o acţiune făcută din suflet pentru a salva o viaţă de om! Donând 450 ml de sânge salva până la trei vieţi omenești. Donarea de sânge nu presupune nici un risc pentru sănătatea donatorului. Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital. Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieţi, există şi alte beneficii personale ale acţiunii de donare de sânge. Pentru o viaţă sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Studiile medicilor au arătat că:

– donatorii îşi reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare, riscul de a se îmbolnăvi de cancer şi riscul de a paraliza.

-când donaţi, vă ajutaţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea.

CONDIȚII PENTRU DONARE SANGE:

– vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani;

– greutate > 50 kg

– stare de sănătate bună

– tensiunea arterială (TA) în limite normale

– să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie > 4 dioptrii, anemie, boli infecţioase, neoplazice, psihice, afecşiuni hematologice, renala, pulmonare, intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimile 3-12 luni;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lauzie,menstră;

Informații suplimentare puteți afla accesând acest document.