roman_pietonal.jpgPrincipalele lucrări care vor fi efectuate în perioada următoare în municipiul Roman vizează reabilitarea şi modernizarea străzilor, o doleanţă comună a majorităţii romaşcanilor. Se vor continua lucrările la scuarul Hotelului şi la Pietonalul Ştefan cel Mare în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (P.I.D.U.) – proiect european derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Prin programul complementar la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană se vor efectua lucrările ce nu pot fi efectuate prin PIDU, deoarece nu sunt finanţabile (sunt neeligibile) şi anume reabilitările conductelor de apă şi ale conductelor de canalizare.

Programul pentru municipiul Roman în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (P.N.D.I.) cuprinde lucrări de reparaţii ale suprafeţei carosabile, ranforsare prin covoare asfaltice, aducerea la cotă a capacelor căminelor şi a gurilor de scurgere existente precum şi lucrări de semnalizare orizontală şi verticală, ce se vor desfăşura în 2012. În cadrul programului se vor reabilita şi moderniza străzile: B-dul. Nicolae Bălcescu, B-dul Republicii, Mihai Viteazul, Tineretului, Mihai Eminescu, Bogdan Dragoş şi Artera Roman Vest pe o lungime de 1.545 km.

Reabilitarea Corpului A de la CNRV este un proiect câştigat de Primăria Roman şi derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, utilităţile urmând să fie asigurate de către municipalitatea romaşcană. Valoarea acestei investiţiei este de 3,5 milioane de lei şi se va termina la 1 septembrie 2012, astfel încât elevii Colegiului Naţional „Roman Vodă” să înceapă anul şcolar 2012-2013 într-o clădire monument, cu o istorie veche, ce a îmbrăcat haine noi. De asemenea, se are în vedere şi începerea reabilitării corpului B al Colegiului Naţional „Roman Vodă” în anul 2012, clădire importantă atât din punct de vedere arhitehtonic cât şi instituţional.

Şcoala gimnazială Alexandru Ioan Cuza a intrat în reparaţii capitale la sfârşitul anului 2011 şi urmează ca lucrările să fie finalizate până la 1 septembrie 2012, astfel încât şi elevii acestei şcoli să înceapă anul şcolar 2012-2013 în condiţii sporite de siguranţă şi confort.

Tot în acest an se vor executa lucrări de asfaltare la terenul de sport din incinta Şcolii de Artă „Sergiu Celibidache”, destinat copiilor Centrului de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc.

Clădirea în care funcţionează Biblioteca Municipală George Radu Melidon, un veritabil monument de arhitectură din secolul al XIX-lea, va beneficia din 2012, pentru următorii doi ani, de lucrări de restaurare şi reabilitare ale turnului şi ale corpului central, fondurile necesare fiind asigurate de Consiliul Judeţean Neamţ în proporţie de două treimi şi o treime de către administraţia locală romaşcană.

Spitalul Municipal de Urgenţă va fi şi în acest an o prioritate a bugetului local şi se va trece la reabilitarea termică a corpului principal, cu termen de finalizare în vara anului 2012, dar şi înlocuirea lifturilor vechi – investiţie de cca. 700.000 lei – fonduri solicitate de la Consiliul Judeţean Neamţ.

Iubitorii de sport în aer liber vor beneficia de noi facilităţi, în anul acesta demarând lucrările la terenul de sport de lângă Sala Sporturilor, de montare a unui gazon artificial la standarde FIFA. Terenul de sport va fi deschis publicului larg şi va fi dotat cu instalaţie de nocturnă. Tot în anul 2012, se vor finaliza şi lucrările la Bazinul didactic de înot de lângă Sala Sporturilor, investiţie cu caracter de noutate în municipiul Roman care completează baza sportivă dezvoltată în ultimii ani în urbea nemţeană.

În primăvara acestui an vor fi date în folosinţă apartamentele pentru tineri din cadrul complexului ANL Vasile Lupu III şi apartamentele sociale de la cele două blocuri din Aleea Revoluţiei nr. 11, ceea ce va mai uşura din situaţia locativă dificilă a peste 700 de romaşcani.

De asemenea, lucrările de reamplasare şi modernizare a conductelor de alimentare cu gaze naturale de pe strada Bogdan Dragoş, începute în 2011, se vor finaliza în trimestrul al II-lea al anului 2012. La cimitir se va trece la asfaltarea aleilor principale, se va amenaja o nouă alee majoră şi se vor termina lucrările de reabilitarea la cele două capele.

Tot în prima jumătate a acestui an se va finaliza reţeaua intranet a municipalităţii cu încă 6 km de fibră optică. În anul 2012 va începe reabilitarea staţiei de epurare a municipiului şi înfiinţarea reţelelor de canalizare şi apă în cartierele Nicolae Bălcescu, Petru Rareş şi Mihai Viteazul, extensie N-E. De asemenea, tot în anul 2012 va începe şi proiectul de închidere a vechii gropi de gunoi, înfiinţarea uneia noi şi modernizarea staţiilor de depozitare din oraş.

„Chiar dacă traversăm o perioadă de criză economică administraţia locală îşi demonstrează profesionalismul prin atragerea de fonduri şi prin dezvoltarea unor proiecte care să răspundă aşteptărilor şi dorinţelor romaşcanilor”, a declarat primarul municipiului, Laurenţiu Leoreanu.