Primaria Municipiului Bucuresti a finalizat harta de zgomot a Capitalei

Bucurestiul este primul oras din Romania care are harta acustica potrivit normelor UE.
Primaria Municipiului Bucuresti a transmis Harta strategica de zgomot a Municipiului Bucuresti Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului conform HG 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, care transpune in legislatia romaneasca Directiva 2002/49/CE referitoare la zgomotul ambiental.

Acest document cuprinde hartile de zgomot realizate separat pentru fiecare din urmatoarele surse acustice: strazi (trafic rutier), tramvaie, cai ferate, Aeroportul Baneasa, zonele industriale si pentru fiecare din cei 2 indicatori Lzsn (indicatorul de zgomot zi-seara-noapte) si Lnoapte (indicatorul de zgomot pentru intervalul de noapte). In urma realizarii hartii de zgomot a Bucurestiului s-a ajuns la concluzia ca principala sursa de zgomot este traficul auto.

Urmatoarea faza a proiectului este realizarea Planului Local de Actiune pentru diminuarea zgomotului. Acesta isi propune ca pe baza analizei indicatorilor din harta acustica si simularii informatice a efectelor diverselor solutii tehnice de reducere a zgomotului, sa identifice masurile cele mai adecvate pentru pastrarea zonelor linistite ale orasului si reducerea nivelului acestor indicatori in zonele in care acestia depasesc valorile limita, respectiv zonele de conflict.

Planul Local de Actiune va cuprinde printre altele, masuri privind: reglementari de trafic, instituirea de sensuri unice si crearea de unda verde, restrictii de acces a unor tipuri de autovehicule in anumite perioade, modernizarea cailor de rulare a tramvaielor, innoirea parcului auto RATB. De asemenea, datele obtinute de statiile de monitorizare urmeaza sa fie postate pe site-ul PMB, cu actualizari din 6 in 6 ore.

Primaria Municipiului Bucuresti are in prezent 12 statii fixe si 3 mobile de monitorizare a zgomotului.