Primăria Miercurea Ciuc pune la dispoziţie Sala Sporturilor, pentru a fi transformată în spital de rezevă

Primăria Miercurea Ciuc pune la dispoziţie Sala Sporturilor din municipiu, pentru a fi transformată în spital de rezervă şi se oferă să susţine financiar sistemul local de sănătate.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată online, după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, că municipalitatea pune la dispoziţia Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) toate imobilele disponibile şi, în special, Arena Sportivă “Erőss Zsolt”, care este reabilitată şi unde poate fi amenajat un spital de rezervă.

“Am propus reprezentantei Spitalului Judeţean din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă că stăm la dispoziţie cu toate imobilele, în principal cu Arena ‘Erőss Zsolt’, care este tocmai în stare finală la o reparaţie capitală. Deci, este reînnoită, revopsită, totul este schimbat, curăţat şi dezinfectat şi poate să stea la dispoziţia colegilor din sistemul de sănătate. Poate ca un spital de rezervă sau ca un spaţiu spitalicesc de rezervă. De exemplu, cele opt vestiare pot să fie opt săli extraordinare pentru pacienţi: au toalete, au duşuri şi intrări separate. Şi sala de joc şi alte spaţii pot să fie, deopotrivă, utilizate”, a precizat primarul.

De asemenea, el a anunţat că primăria va ajuta financiar Spitalul Judeţean, pentru a cumpăra ce este necesar pentru combaterea COVID-19. “Principala noastră prioritate este modalitatea de ajutorare a sistemului de sănătate. Azidimineaţă (joi dimineaţă n.r.) am avut o discuţie cu doamna manager Konrad Judit (managerul SJU Miercurea Ciuc n.r.) şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi leam transmis că municipalitatea noastră, în ceea ce priveşte aspectele financiare, este foarte hotărâtă să sprijine orice demers cu 50%. Deci, dacă judeţul consideră că este nevoie şi poate să achiziţioneze aparate, respectiv consumabile, să sprijine activitatea în combaterea acestei pandemii, cu patru milioane de lei, atunci noi ne asociem cu două milioane de lei, la cele patru milioane. Dacă consideră că este nevoie de zece milioane, noi ne asociem cu cinci milioane, la cele zece. Suntem cu punga deschisă în această privinţă şi este principala noastră preocupare”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.  Primarul a mai anunţat că municipalitatea va veni în sprijinul spitalului şi prin asigurarea transportului cadrelor medicale care locuiesc în localităţile din împrejurimi.  “Încercăm să venim în sprijinul dumnealor, ca să asigurăm trasee de autobuz speciale pentru cadrele medicale, pentru asistentele care au domiciliul în arealul Ciucul de Jos, Ciucul de Sus, respective în zona Plăieşi, zona Văii Ghimeşului. Încercăm ca, după ce dânşii ne dau exact traseele şi intervalele orare, să venim în ajutor prin societatea noastră Csiki-Trans (societatea de transport locală n.r.) şi prin colegii şoferi, conducătorii auto de acolo, să oferim tot sprijinul acestor cadre medicale, care stau în prima linie. Deci, dânşii sunt în prima linie şi noi trebuie să-i ajutăm, cu toate forţele pe care le avem”, a mai afirmat primarul.  AGERPRES