Primăria Miercurea Ciuc elaborează documentaţii pentru reabilitarea termică a zeci de blocuri şi clădiri în care funcţionează instituţii publice, în vederea accesării de fonduri europene şi guvernamentale.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos, a declarat pentru AGERPRES că se doreşte depunerea de proiecte de finanţare la Uniunea Europeană pentru 40 de blocuri din oraş, iar pentru alte 15, care nu întrunesc condiţiile de accesare a banilor comunitari, se intenţionează obţinerea de fonduri guvernamentale. Potrivit sursei citate, în acest an se depune o muncă susţinută pentru realizarea documentaţiilor, pentru organizarea licitaţiilor şi tot ce este necesar în vederea depunerii proiectelor, existând speranţa ca anul viitor, dacă acestea vor fi declarate câştigătoare, să demareze lucrările propriu-zise.

Tot în această perioadă se elaborează documentaţia pentru reabilitarea termică a 15 clădiri publice din oraş, respectiv şcoli, grădiniţe şi internate, pentru care se doreşte, şi în acest caz, contractarea de fonduri europene.

‘Este o muncă destul de mare cu privire la realizarea acestor documentaţii. Care nu se vede fizic decât după câştigarea proiectelor’, a spus Szoke Domokos.

Acesta a precizat că, în cel mai bun caz, în acest se vor contracta anumite lucrări, dar numai anul viitor există şanse ca acestea să înceapă.

Szoke Domokos a explicat că, în ciuda unor probleme apărute în anii trecuţi, în ceea ce priveşte modul în care unele firme au executat lucrările de reabilitare termică, locuitorii municipiului continuă să fie foarte interesaţi de acest program.

Potrivit sursei citate, pe lângă faptul că facturile la întreţinere sunt mai mici, oamenii sunt interesaţi şi ca aspectul blocurilor să se schimbe, mai ales că, în acest fel şi preţul apartamentelor creşte.

Începând cu anul 2007, au fost reabilitate termic în municipiul Miercurea Ciuc peste 100 de blocuri, calculele arătând că locatarii dintr-un bloc reabilitat termic plătesc facturi la încălzire cu până la 20% mai mici. AGERPRES