Primăria Miercurea-Ciuc a câştigat un proiect, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru amenajarea unui depozit pentru colectarea deşeurilor reciclabile cu aport voluntar, a anunţat primarul municipiului, Korodi Attila.
„Un nou proiect câştigat de către municipiul Miercurea-Ciuc amenajarea unui depozit pentru colectarea deşeurilor reciclabile în valoare de 4,55 milioane lei. (…) Conform proiectului, locuitorii vor putea depune gratuit 12 tipuri de deşeuri – tipuri care nu pot fi depozitate la punctele de colectare din oraş din cauza dimensiunilor sau a altor caracteristici: anvelope, mobilier, medicamente expirate, baterii şi acumulatori”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a primarului Korodi Attila.
Potrivit aceleiaşi surse, contractul de finanţare a fost semnat, joi, cu Ministerul Mediului.
Korodi Attila a declarat că finanţarea acordată acoperă exclusiv echipamentele necesare, iar amenajarea spaţiului, conform standardelor impuse de Ministerul Mediului, va fi responsabilitatea municipalităţii.
Primarul consideră că, prin acest proiect, se va reduce cantitatea de deşeuri abandonate la marginea oraşului sau în zona cursurilor de apă şi a arătat că, în acest moment, managementul deşeurilor în oraş nu permite ca în fiecare zi sau măcar săptămânal să poate fi preluate deşeuri speciale, cum ar fi mobilier, moloz, medicamente expirate, uleiuri, cauciucuri uzate sau acumulatoare.
În plus, Korodi a spus că oamenii acceptă foarte greu să plătească pentru preluarea deşeurilor provenite de la amenajarea apartamentelor şi este o problemă reală depozitarea lor ilegală, chiar dacă situaţia s-a mai îmbunătăţit, după înfiiinţarea Poliţiei Locale.
„Foarte greu acceptă oamenii să plătească. Este, totuşi, o tendinţă favorabilă, pozitivă, de când a apărut Poliţia Locală, dar este o problemă reală. Şi atunci, dacă există un centru unde pot fi aduse prin aport voluntar, atunci va fi mult mai uşor şi mult mai gestionabil. (…) Sau sunt deşeuri speciale la care, la ora actuală, nu ai soluţii, de exemplu medicamentele. Sunt foarte multe familii care chiar doresc să predea undeva medicamentele şi nu au un loc amenajat. Farmaciile, chiar dacă legea impune, nu oferă aceste servicii”, a mai arătat Korodi. AGERPRES