Consilierii municipali ieşeni au aprobat, în şedinţa ordinară de pe 31 martie, un proiect de hotărâre care vizează un parteneriat în vederea susţinerii sectorului ‘smart digital health’ şi depunerea, împreună cu Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est (IMAGO – MOL), a proiectului „Iaşi – Smart Health City”.

În baza votului acordat de 24 din cei 27 consilieri locali ieşeni, proiectul urmează a fi depus pentru a obţine finanţare prin intermediul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020. În funcţie de rezultatele acestuia, finanţarea poate fi între 150.000 şi 425.000 de lei.

Proiectul, care are o durată de implementare de 14 luni, are ca obiectiv creşterea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor sociali din municipiul Iaşi de a se implica în „formularea şi dezvoltarea conceptului de smart health ca verticală a politicii locale de smart city”.

Proiectul vizează dezvoltarea verticalei de smart health din cadrul Strategiei Smart City care se regăseşte Strategiei de Dezvoltare Integrată Urbană 2015 – 2030, prin crearea unei strategii de sector cu plan de acţiune şi portofoliu de proiecte.

De asemenea, se doreşte creşterea nivelului de informare prin instruiri destinate personalului medical, comunităţii de organizaţii neguvernamentale, personalului din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi şi altor instituţii publice în domeniul ‘smart health’, cartografierea digitală a iniţiativelor locale în domeniu din partea serviciilor publice, mediului academic, mediului de afaceri şi mediului civic.

Tot prin intermediul acestui proiect se doreşte realizarea unei platforme de interacţiune cu cetăţenii pentru monitorizarea şi evaluarea independentă a politicilor şi strategiilor la nivel local în domeniul sănătăţii, realizarea unui ghid cu exemple de bune practici în ceea ce priveşte oraşele ‘smart health’ în format digital, precum şi organizarea de evenimente de tip hackathon pentru a genera şi colecta iniţiative de digitalizare a serviciilor medicale, ale căror implementare va contribui la atingerea obiectivului „Iaşi – Smart Health City”. AGERPRES