Reprezentantii municipalitatii iesene invita toti romanii sa fie oaspeti ai orasului pentru a aniversa cele sase secole de existenta si a impartasi, alaturi de localnici, bucuria oferita de manifestarile care se desfasoara cu acest prilej.

Astfel, conducerea Primariei Iasi organizeaza, pana pe 15 octombrie, cea de-a XVII-a editie a „Sarbatorilor Iasului”. Anul acesta manifestarea se desfasoara sub egida programului „Iasi 600”, pentru a marca 600 de ani de la prima atestare documentara.

Startul manifestarilor din acest an a fost dat de inaugurarea Monumentului „Iasi la 600 de ani” si de festivitatea ingroparii Capsulei Timpului in fata Primariei Iasi. Sarbatorile continua cu manifestari culturale si de divertisment, mai noi sau de traditie, printre care Bienala Internationala de Arta Contemporana PERIFERIC 8, Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret, Salonul International de Carte Romaneasca, Salonul Municipal ARTIS 2008 si Concursul de fotografii „Iasul tau”.

Momentul inedit al „Sarbatorilor Iasiului” este dat de Alaiul Domnesc, alcatuit din domnitor, doamna, boieri, boieroaice, domnite, cavaleri, arcasi, scutieri, stegari si razesi, alai care porneste in fiecare zi, intre 5 si 15 octombrie, din fata primariei si se opreste de fiecare data in alta zona a Iasului. Aici se organizeaza concursuri pe teme istorice, avand ca premii titluri nobiliare si banuti care imita monedele din timpul lui Alexandru cel Bun, pentru a aminti vremurile in care a fost emis documentul care atesta existenta de 600 de ani a orasului.

Pe 10 octombrie incep manifestarile de traditie precum Targul de Toamna, la care participa aproape 300 de comercianti, Sarbatoarea Vinului, Festivalul „Trandafir de la Moldova” si Concertele de Sarbatoare din cartierele Iasului. Acestora li se vor adauga in acest weekend manifestari mai noi, cum sunt Piata distractiei – editia medievala, Panoul „600 de ganduri pentru Iasi” – pe care iesenii vor fi invitati sa scrie gandurile de bine pentru orasul lor in viitor, Concursul sperietorilor de ciori si Festivalul Zmeelor.

Apogeul Sarbatorilor Iasului 2008 va fi atins pe 14 octombrie, cand evenimentele culturale si de divertisment se vor armoniza cu manifestarile religioase dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Momentul culminant va fi marcat de Seara Valorilor din sala de consiliu a primariei, cand vor fi premiate personalitatile Iasului, urmata de concertul de muzica dance si de traditionalul spectacol de lumina si artificii.