Primarul Mihai Chirica a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru al cincilea an consecutiv municipalitatea şi Compania de Transport Public vor pune la dispoziţia elevilor, preşcolarilor şi studenţilor curse speciale destinate exclusiv lor.

Chirica a precizat că toate cursele pentru elevi şi studenţi vor avea autocolante speciale pentru identificare. Atât autobuzele, cât şi tramvaiele destinate elevilor, preşcolarilor şi studenţilor vor fi reintroduse de către Compania de Transport Public (CTP) Iaşi începând din 13 septembrie. Acestea vor circula zilnic, începând cu ora 7,00.

Potrivit edilului, în aceste mijloace de transport destinate elevilor şi studenţilor, precum şi în celelalte, destinate publicului larg, vor fi intensificate măsurile de dezinfecţie şi se vor face verificări privind purtarea măştii de protecţie. De asemenea, municipalitatea va încerca să sprijine mijloacele de transport public în trafic prin punerea la dispoziţie a unui antemergător de la Poliţia Locală.

„Facem apel la ceilalţi călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preşcolarilor, şi pentru însoţitori”, a afirmat primarul Chirica.

Reamintim că din 2020 în municipiul Iaşi transportul public a devenit gratuit pentru elevii din peste 120 de unităţi de învăţământ, în baza unor abonamente.

Pentru ca numărul elevilor care beneficiază de abonamente gratuite electronice să fie cât mai mare, unităţile şcolare trebuie să se înregistreze, în prealabil, în aplicaţia creată de CTP Iaşi. Ulterior, prin accesarea aplicaţiei 24pay şi scanarea oricărui cod QR, fie a celui afişat pe site-ul CTP Iaşi, fie a celor din staţii ori din mijloacele de transport, va putea fi procurat un abonament gratuit pentru 30 de zile. Aceşti paşi sunt parcurşi doar o singură dată, după care aplicaţia va fi folosită lunar, pentru reînnoirea abonamentelor gratuite. Până acum, în programul informatic al CTP Iaşi au fost create 8.350 de conturi de elev.

Dacă elevii înscrişi la şcolile din municipiul Iaşi solicită eliberarea abonamentelor gratuite de la tonetele companiei de transport, este necesar ca beneficiarii domiciliaţi în oraş să prezinte carnetul de elev, care trebuie să conţină şi numărul matricol, iar cei proveniţi din alte localităţi, să depună o adeverinţă eliberată de instituţia la care studiază. AGERPRES