Firma Isuzu a câștigat licitația pentru livrarea de autobuze noi în municipiul Iași, 88 de vehicule urmând a fi cumpărate. Valoarea contractului este de peste 15 milioane de euro, un autobuz costând 774.800 lei (aproximativ 190.000 euro).

Procedura publică de achiziție privind utilizarea creditului BERD în vederea completării parcului de autobuze pentru municipiul Iași a fost finalizată. Un lucru important este faptul că ne-am propus să achiziționăm în jur de 75 de autobuze, dar am reușit să achiziționăm 88 de bucăți. Furnizorul va fi Anadolu Isuzu. În perioada următoare vom semna contractul și vom stabili graficul de furnizare. Primele autobuze vor sosi după trei luni de la data semnării contractului, iar următorul lot după alte trei luni. Având în vedere că avem 13 unități în plus, probabil perioada de furnizare se va prelungi și după cele șase luni menționate. După introducerea în exploatare a acestor 88 de autobuze, la care se adaugă cele 12 deja cumpărate anul acesta, adică 100 de autobuze noi, multe din autobuzele care circulă acum în Municipiul Iași și care nu corespund nici din punct de vedere tehnic și nici ecologic vor fi retrase din funcțiune și casate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Autobuze noi vor fi de tipul Euro 6, vor avea o lungime de 12 metri și o lățime de 2,5 metri, câte trei uși cu două pliuri duble, vor putea transporta minim 90 de pasageri și vor avea minim 25 de scaune. Mijloacele de transport în comun vor avea podeaua joasă, acces pentru persoane cu dizabilități și spațiu rezervat pentru scaun. De asemenea, vor avea aer condiţionat în salonul de pasageri și în cabina conducătorului auto.

Licitația privind cumpărarea de autobuze noi, în baza creditului contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a stârnit de interesul a 17 firme.