Duminica, 11 octombrie, a inceput la Iasi prima editie a Festivalului de poezie „Grigore Vieru”. Inca de la debut, acest eveniment s-a dorit a fi un duplex, primele doua zile ale festivalului, 9 si 10 octombrie, avand loc in Chisinau, capitala Republicii Moldova.

La Iasi s-au intalnit, in amintirea poetului, numeroase personalitati din lumea culturala de pe cele doua maluri ale Prutului. Alaturi de primarul Iasului, Gheorghe Nichita, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si sotia poetului, Raisa Vieru, au fost prezenti academicianul Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, poetii Nicolae Dabija, Adrian Paunescu, Daniel Corbu, Horia Zilieru.

Prin cuvintele pe care le-au rostit, atat gazdele, cat si invitatii la aceasta intalnire, s-a creat un moment de efervescenta si de traire romaneasca. „Foarte recent, la Iasi am organizat un simpozion dedicat situatiei dramatice a scolilor romanesti din Transnistria si implinirii a 60 de ani de la deportarile din Basarabia. Am cunoscut astfel oameni care-si povestesc viata in lacrimi, nu in cuvinte. Si astfel, am inteles de ce academicianul Eugen Simion l-a definit pe Grigore Vieru drept ‘Un poet cu lira-n lacrimi’. Pentru ca Grigore Vieru este oglinda sincera, clara, a unei tristeti ce pare iremediabile. De noi, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai ministerelor, ai diplomatiei, ai culturii, depinde sansa transformarii acestei lacrimi intr-un zambet indreptat spre un viitor al bunastarii comun” , a spus edilul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita.

La randul sau, poetul Adrian Paunescu a reusit sa ridice sala in picioare cand a evocat prietenia sa cu Grigore Vieru si a recitat poezia lui Mihai Eminescu „Oda”. Tot in cadrul festivalului, a avut loc la Casa Studentilor un recital muzical Tudor Gheorghe, pe versuri de Grigore Vieru.

Articol realizat de Ramona Pirlac.