Primăria Hunedoara a depus trei proiecte în valoare de 9,5 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a 12 blocuri din municipiu, fondurile fiind solicitate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Deşi ghidurile de întocmire a proiectelor au fost lansate abia luni, 28 martie, echipa Direcţiei Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei Hunedoara a reuşit să întocmească întreaga documentaţie necesară pentru a fi depusăîncă din primele minute ale perioadei de depunere. Procedura s-a desfăşurat on-line, iar unul dintre principalele criterii de acordare a finanţărilor este principiul primul venit – primul servit”, a declarat primarul localităţii, Dan Bobouţanu.

Primele două proiecte au o valoare cumulată de 7,5 milioane euro şi vizează zece blocuri de pe bulevardul Mihai Viteazul şi din zona pietonală Corvin. Documentaţiile au fost depuse în cadrul axei de finanţare pentru care plafonul total pe judeţul Hunedoara este de 18,6 milioane de euro.

Plafonul a fost epuizat după câteva ore de la deschiderea sesiunii, însă, datorită rapidităţii cu care s-a lucrat, Primăria Hunedoara a reuşit să solicite 34,4% din suma totală alocată acestuia, a precizat edilul local.

Cel de-al treilea proiect, în valoare de 2 milioane de euro, a fost depus pe axa PNRR cu finanţare la nivel naţional, unde bugetul total este de aproximativ 230 de milioane de euro.

În prezent, în municipiul Hunedoara sunt în derulare două proiecte de eficientizare energetică în care sunt vizate 14 blocuri – turn, în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Aceste proiecte au fost întocmite în perioada 2017 – 2018 şi sunt cofinanţate prin POR 2014 – 2020. AGERPRES