barbu_nicolae3.jpgPrimăria municipiului Giurgiu pregăteşte un proiect european în valoare de cinci milioane de euro pentru înlocuirea sistemului de iluminat public în municipiu în vederea creşterii luminozităţii şi reducerii cu până la 70 la sută a consumului de energie electrică.

„Avem proiectul pregătit şi urmează să îl depunem, un proiect european de cinci milioane de euro, după model norvegian privind înlocuirea întregului sistem de iluminat stradal din Giurgiu şi un sistem de monitorizare şi de management al consumului de energie electrică. Dacă vom reuşi să câştigăm şi să implementăm acest proiect european cu finanţare norvegiană eu zic că va fi un mare beneficiu pentru oraş pentru că vom avea un iluminat puternic şi economic”, a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El spune că vechiul sistem de iluminat public din municipiu a fost gândit pe sistemul economic, dar în oraş ”nu se mai vede nimic”. „Prin oraş vezi numai umbre, s-a mers pe sistemul economic şi stâlpişorii ăştia mici ornamentali pentru iluminat nu au niciun efect pe şoseaua de 14 metri”, a completat primarul municipiului.

El spune că noul sistem de iluminat public care poate fi implementat până anul viitor este pe leduri şi va crea o luminozitate mai puternică, dar un consum cu până la 70 la sută mai mic, astfel, dacă acum, municipalitatea plăteşte lunar la energia electrică aproape patru sute de mii de lei lunar, cheltuielile se vor reduce până la aproximativ treizeci de mii de lei, iar fondurile care vor fi economisite vor fi folosite pentru dezvoltarea oraşului. AGERPRES