Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a declarat că municipalitatea a plătit achiziţionarea gazului pentru încălzirea oraşului în avans, până la finalul anului, şi a reuşit reducerea la jumătate a datoriilor la nivelul Primăriei, cu ajutorul banilor de la bugetul de stat.

„În aceeaşi perioadă a anului trecut, la câteva zile de la preluarea mandatului de primar, datoriile la nivelul Primăriei municipiului Giurgiu se ridicau la o sumă de aproximativ 24 de milioane de lei, iar astăzi, datoriile se ridică la puţin peste 12 milioane de lei. Am reuşit să reduc datoria publică la jumătate, în mare parte, şi prin implicarea parlamentarilor de Giurgiu şi, momentan, am scăpat de presiunea conturilor blocate. Totodată, am reuşit şi cu ajutorul Guvernului şi al parlamentarilor să obţinem bani pentru a cumpăra gaz în avans pentru că este o o situaţie inedită în România şi, începând de anul acesta, primăriile sunt chemate să plătească în avans 120 la sută cantitatea de gaz estimată a fi consumată pe luna următoare. Această situaţie mi se pare atipică fiindcă primăria nu poate să se îndrepte împotriva beneficiarilor sau să le ceară banii în avans, iar noi nu am fost pregătiţi să avem un capital de lucru. dar, de bine de rău, ultimul ajutor pe care ni l-a acordat Guvernul României, de 3,7 milioane de lei, ne asigură gazul până la finele lunii decembrie”, a declarat Adrian Anghelescu.

El spune că unii dintre beneficiarii mari din municipiul Giurgiu au înţeles situaţia şi au făcut, la rândul lor, plăţile în avans pentru gaz. „Doar două entităţi, ANAF şi ISU Giurgiu, nu au putut să facă plăţile în avans, restul instituţiilor publice şi ai beneficiarilor mari au făcut plata în avans, inclusiv Consiliul Judeţean Giurgiu pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a completat primarul Anghelescu.

În municipiul Giurgiu, preţul gigacaloriei aproape s-a dublat faţă de anul trecut, de la aproximativ 180 la 350 de lei, chiar în condiţiile în care subvenţia este de 50 la sută. AGERPRES