O delegatie a agentiei americane de asistenta externa USAID a avut pe 8 iulie, la Primaria Galati, convorbiri cu reprezentanti ai administratie publice locale in legatura cu eventualele posibilitati de colaborare.
Delegatia este condusa de directorul pe proiectul de reforma a administratiei locale, Scott Johnson, care este insotit de Victor Radulescu, specialist pe probleme de administratie, si Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al apararii si de interne, consultant USAID in programul pentru ajutor in administratie legat de gestionarea situatiilor de urgenta.

Partea galateana a fost reprezentata de primarul Dumitru Nicolae, consilierul local Marian Popa si colonel Viorel Zaharia, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati. „Galatiul este expus la inundatii nu numai din partea Dunarii, dar si din partea Prutului si Siretului. Galatiul este al treilea oras ca pericol in caz de cutremur dupa Bucuresti si Iasi. Nu in ultimul rand, in cadrul programului mai exista o sectiune speciala pentru gripa aviara, in caz ca este necesara o asemenea interventie”, a declarat Constantin Dudu Ionescu.

Primarul Dumitru Nicolae a facut o trecere in revista a problemelor cu care, in special pe partea de protectie contra inundatiilor, se confrunta Galatiul, cum ar fi sistemul de canalizare in trepte al municipiului care, la ploile torentiale, provoaca inundatii in Valea Orasului, digurile de la Dunare, care trebuie refacute si redimensionate, casele vechi care s-ar putea prabusi in cazul unui seism de anvergura, sensibilitatea solului la inmuiere, care poate duce la surpari de teren.

Potrivit lui Constantin Dudu Ionescu, toate aceste informatii vor fi coroborate cu cele care vor fi adunate pe parcursul unor viitoare vizite ale specialistilor USAID la Galati. „Pana la sfarsitul anului dorim sa initiem un program pentru Galati, care sa poata deveni chiar un model pentru alte localitati si alte judete”, a precizat fostul ministru, ideea fiind sustinuta si de Scott Johnson.

Pe parcursul intalnirii au fost abordate si teme care tin strict de organizarea interna a administratiei publice locale, cum ar fi conceptul de „city manager” si centrele de informare pentru cetateni. In prezent, USAID desfasoara un program de asistenta in administratiile din patru mari orase din tara, ce se va incheia in decembrie.

Scott Johnson a declarat ca, din pacate, pe aceasta sectiune, din motive bugetare, nu se mai pot introduce pe lista noi orase, insa USAID va oferi, daca i se va solicita, in mod „voluntar” asistenta Galatiului. Oaspetele american a spus ca va sprijini personal Galatiul pentru a intra in contact cu responsabili europeni care desfasoara programe asemanatoare cu cele ale USAID pe teme de administratie locala.