Primăria Galaţi va achiziţiona 18 tramvaie noi fabricate în ţară

Municipalitatea gălăţeană va achiziţiona 18 tramvaie noi fabricate în ţară, după ce a cumpărat 17 troleibuze noi, fabricate în Cehia, se arată într-o informare transmisă de biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit sursei citate, oferta declarată câştigătoare a acordului – cadru având ca obiect “Achiziţie 18 tramvaie noi” este cea depusă de ofertantul S.C. Astra Vagoane Călători S.A. Preţul total al ofertei este de 100.530.000 lei fără TVA pentru 18 tramvaie noi, respectiv 5.585.000 de lei/bucată. Durata acordului – cadru este de 24 de luni.

Conform caietului de sarcini, noile tramvaie vor avea capacitatea minimă de 100 de pasageri, dintre care minimum 30 pe scaune, un consum de energie scăzut şi grad înalt de fiabilitate. În plus, vor dispune de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi de un sistem pentru anunţuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficienţe de vedere. De asemenea, vor fi dotate cu instalaţie de aer condiţionat pentru pasageri şi vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio – video, instalaţie pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât şi în exterior.

Noile tramvaie vor fi concepute cu sisteme de siguranţă care să nu permită plecarea din staţii cu uşile deschise, dar şi cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazelor. Lungimea lor va fi cuprinsă între 17,5 metri şi 20 de metri, iar lăţimea maximă va fi de 2,4 metri. Acestea vor avea o durată de serviciu de 30 de ani.

Municipalitatea gălăţeană a achiziţionat şi 17 troleibuze noi de la compania Skoda Electric din Cehia, dintre care 15 circulă deja pe străzile oraşului, urmând ca săptămâna viitoare să sosească cel de-al 16-lea, iar la începutul anului viitor, cel de-al 17-lea. Valoarea totală a proiectului a fost de 31.530.186,74 lei, din care 30.207.911,37 lei reprezintă cheltuieli eligibile, 1.322.275,37 lei, cheltuieli neeligibile, iar 604.158,24 lei, contribuţia de 2% a municipalităţii.

În luna noiembrie, Primăria Galaţi a depus o cerere de finanţare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului privind achiziţia celor 17 troleibuze.

“Este pentru prima dată când Primăria municipiului Galaţi achiziţionează tramvaie noi, dotate la standarde europene. După cumpărarea celor 17 troleibuze noi şi achiziţia sistemului de ticketing, acesta este cel de-al treilea contract pe care îl încheiem pentru modernizarea transportului public în comun şi creşterea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor. În plus, urmează să scoatem la licitaţie şi achiziţia celor 50 de autobuze noi electrice hibrid. Aşadar, vorbim despre măsuri concrete şi proiecte majore pe care le derulăm, întrucât o prioritate a mandatului meu este înnoirea parcului auto al S.C. Transurb S.A., prin achiziţia de mijloace de transport moderne, şi realizarea unui management de trafic profesionist şi eficient, astfel încât gălăţenii să beneficieze de un transport civilizat şi modern, cu efecte pozitive pe termen lung asupra calităţii mediului”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. AGERPRES