Primăria Galaţi se împrumută pentru repararea străzilor afectate de lucrările ISPA

Primăria municipiului Galaţi a primit acordul legislativului local pentru a împrumuta 61 de milioane de lei cu scopul de a repara câteva zeci de străzi afectate de lucrările ISPA, a declarat, vineri, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae.

,,Pentru împrumut a fost aleasă BRD-Group Societe Generale, care a avut cea mai bună ofertă. Împrumutul este pe o perioadă de zece ani, fără termen de graţie, cu dobândă de 7,5%, având drept garanţie veniturile proprii ale bugetului local’, a spus Nicolae.

Potrivit acestuia, administraţia locală va trebui să dea dovadă de transparenţă, luându-şi obligaţia să publice pe pagina de internet www.primaria.galati.ro, gradul de îndatorare a municipiului Galaţi, dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile şi plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

Primele trageri din împrumut vor fi efectuate din ianuarie 2012. Cea mai mare sumă trasă din împrumut – 31.486.599 de lei – vizează reabilitarea celor 29 de străzi cu carosabilul afectat de lucrările ISPA, în total fiind vorba de asfaltarea a 106.369 de metri pătraţi de suprafaţă carosabilă şi reabilitarea a 57.107 metri pătraţi de trotuare. Împrumutul va aduce investiţii şi în cartierele Traian Nord şi Valea Oraşului.

În prima etapă a programului, care vizează cartierul Traian Nord, sunt cuprinse zece străzi, iar în etapa a doua este prevăzută introducerea conductei de apă pe strada Traian. Valoarea lucrărilor este de 6,5 milioane de lei. În Valea Oraşului, unde sunt încă alei cu bolovani de râu şi piatră brută, vor fi reabilitate 35 de străzi care au reţele de apă cu diametre mici, corodate şi reţele de canalizare parţiale, cu pierderi uriaşe de apă. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de opt milioane de lei. Pentru modernizarea străzii Traian sunt alocate, tot din împrumut, şapte milioane de lei. Lucrările pe străzile care vor beneficia de investiţii din creditul luat de la BRD au fost deja