Primăria Focşani susţine că aproape o jumătate dintre cetăţeni nu plătesc serviciul de salubritate

Aproape o jumătate dintre focşăneni nu au un contract încheiat cu un operator de salubritate şi nu plătesc acest serviciu, a declarat, în cadrul Comisiei de Dialog Social, primarul municipiului, Cristi Misăilă.

“Din numărul total de 93.140 de locuitori înregistraţi la Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor Focşani, doar 49.450 de locuitori au încheiat contract cu operator de salubritate. Practic, diferenţa de 43.690 de locuitori nu au încheiat contracte de prestări servicii cu operatorul de salubritate”, a precizat Misăilă.

În prezent, cuantumul taxei de salubritate plătită de focşăneni este de 10,49 lei pe lună, de persoană, fiind calculat în funcţie de cantitatea de gunoi menajer colectată la nivelul municipiului şi raportată la numărul de abonaţi ai companiei de salubritate.

Primarul a spus că “nu este echitabil” ca unii să plătească şi alţii nu şi a propus o taxă specială de salubritate, care urmează a fi plătită de persoanele care nu au încheiat contract de salubritate. Cuantumul lunar al acestei taxe va fi de 14,7 lei de persoană, pentru persoane fizice şi de 3,85 de lei pe metru pătrat, pentru persoane juridice.

“Toţi cei care nu au încheiat contract cu un operator de salubritate autorizat trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere, cu numărul de persoane sau suprafaţa deţinută de agentul economic, pentru a putea să se aplice această taxă. (…) Fie fac dovada că au încheiat contractul, dar nu apar la noi în evidenţă, fie vor plăti această taxă specială. Cei care nu sunt în ţară vor depune o declaraţie la asociaţia de proprietari, dacă apartamentul este sau nu locuit”, a spus Cristi Misăilă.

Încă din ianuarie 2016, există o hotărâre a Consiliului Local Focşani care prevede instituirea unei taxe speciale de salubritate pentru persoanele fizice şi juridice care nu au încheiat un contract cu un operator de salubritate autorizat sau licenţiat, însă decizia nu a fost pusă în aplicare până în prezent. AGERPRES