Primăria din Brezoi cheamă în instanţă Hidroelectrica pentru pagubele produse în timpul inundaţiilor

schell robert.jpgPrimarul oraşului Brezoi, Robert Schell, anunţă că dă în judecată Hidroelectrica pentru gestionarea defectuoasă a lacurilor de acumulare în timpul inundaţiile din urmă cu trei săptămâni şi solicită plata pagubelor produse din această cauză pe teritoriul localităţii.

“Nu mă aude nimeni de trei săptămâni, vorbesc despre marea eroare care s-a produs în cazul barajului Brădişor. Este strigător la cer să se anunţe cod roşu de precipitaţii şi tu să stai cu barajul plin cu apă. Nu a fost nimeni în starea să ia decizia golirii de fund a lacurilor înainte cu câteva zile de cod. Codul s-a anunţat pentru râul Lotru, un râu regularizat şi se puteau evita toate pagubele produse în Brezoi sau Mălaia dacă lacul era golit. Nu s-a întâmplat asta, iar în zilele crunte diguri şi case au fost efectiv măturate de debitul apei, iar oraşul a fost în alertă de evacuare. Cineva trebuie să plătească pentru asta, de aceea vom acţiona în instanţă Hidroelectrica”, a declarat Robert Schell.

Vatra oraşului Brezoi cuprinde părţile joase din Valea Lotrului, la confluenţa cu râul Olt. În urmă cu trei săptămâni, după precipitaţiile abundente, a fost instituit cod roşu de inundaţii pe râul Lotru. De altfel, viitura de pe râul Lotru a inundat localităţile Mălaia şi Brezoi, zeci de case şi diguri fiind avariate, DN7A a fost închis, iar accesul spre staţiunea Voineasa a fost oprit pentru două zile. Râul Lotru este regularizat, existând pe cursul acestuia trei hidrocentrale – Ciunget, Mălaia şi Brădişor – şi trei lacuri de acumulare aferente acestor complexe energetice.AGERPRES