Consiliul Local Deva a hotărât că Primăria va putea să încheie un nou contract de colectare şi transport al gunoiului din municipiu apelând la procedura de urgenţă – negociere fără publicare prealabilă a anunţului, în condiţiile în care vechiul contract expiră pe data de 1 august, evitându-se astfel situaţia ca deşeurile să rămână neridicate de pe domeniul public.

Noul contract va fi încheiat pe o durată determinată, de cel puţin două luni, acesta urmând să expire la momentul în care activitatea de colectare şi transport a gunoiului va fi efectuată de o companie de salubritate ce va câştiga o licitaţie organizată la nivel regional de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Deşeuri şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

Directorul tehnic al Primăriei Deva, Ciprian Răchită, a precizat că întârzierea cu care se negociază noul contract este cauzată de o decizie a ADI Deşeuri, care interzicea prelungirea vechilor contracte după anul 2015, asociaţia revenind asupra hotărârii în iulie 2017. El a apreciat că noul contract de salubritate ar putea fi semnat la o valoare mai mică decât cea de acum, de 291 lei/tonă.

În 11 iulie am primit o adresă prin care se permite încheierea unui nou contract. Tariful aprobat este de 291 lei/tonă iar negocierea va începe de la acest preţ, în jos. La începutul lunii iulie a apărut o ordonanţă de urgenţă prin care se elimină taxa de mediu, de 80 de lei/tonă, iar din simulările noastre noul tarif ar putea ajunge la 235 de lei/tonă„, a explicat Răchită.

Municipiul Deva face parte din ADI Deşeuri Hunedoara, alături de alte primării din judeţul Hunedoara, ca parte a unui proiect finanţat din fonduri europene ce prevede colectarea selectivă şi gunoiului şi depozitarea acestuia la o groapă ecologică. AGERPRES