Primăria Deva doreşte să preia în subordine termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), în acest fel apreciindu-se că în acest fel peste 18.000 de locuitori ai municipiului vor avea asigurate apa caldă şi căldura în sezonul de iarnă, a declarat primarul localităţii, Florin Oancea.
Reprezentanţii Primăriei Deva, cei ai CEH şi sindicatele de la termocentrala Mintia au avut vineri o întâlnire de lucru pe tema viitorului producătorului de energie electrică şi termică, în contextul unei posibile divizări a companiei.
„În ce ne priveşte, deşi termocentrala Mintia nu se află încă în subordinea noastră, a Primăriei Deva şi a Consiliului Local Deva, prioritatea numărul unu a mea, ca primar, şi a Primăriei Deva este să ajutăm cu tot ceea ce putem termocentrala, pentru ca devenii racordaţi la sistemul centralizat să aibă apă caldă, acum, şi apă caldă şi căldură pe toată durata iernii. Şi vorbim aici despre mai mult de 4.000 de locuinţe din Deva, şcoli, grădiniţe, Spitalul Judeţean, instituţii publice şi aproximativ 300 de agenţi economici. În total, peste 18.000 de deveni beneficiază de apa caldă şi agentul termic furnizate de termocentrala Mintia. Am reafirmat intenţia ca Primăria Deva să preia termocentrala Mintia pentru că, deşi se află pe raza comunei Veţel, devenii sunt beneficiarii agentului termic furnizat”, a arătat primarul Florin Oancea.
Sindicatele sunt de acord cu preluarea termocentralei de către autoritatea locală, cu condiţia ca aceasta să beneficieze de o schemă de sprijin agreată de Comisia Europeană, cum sunt serviciile de sistem. Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, a menţionat că în situaţia în care producătorul de energie va fi cuprins în serviciile de sistem, atunci nu va fi „o povară” pentru administraţia oraşului.
„Fără o schemă de sprijin nu are rost să ieşim din CEH. Este vorba despre rezerva de capacitate care presupune ca anumite grupuri energetice să fie la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional şi care intră în funcţiune când Sistemul Energetic are nevoie de ele: când nu bate vântul, când nu este soare. Mai mult, acum este la promulgare legea energiei, iar modificările aduse acesteia permit încheierea unor contracte între furnizorii pe diferite tipuri de resurse. Practic, se creează acel mix energetic – chiar dacă nu la producător, prin care energia regenerabilă va fi obligată să aibă în spate un contract asociat cu un producător care poate intra în sistem în orice moment”, a explicat liderul sindical.
Potrivit acestuia, separarea CEH ar urma să aibă loc în luna septembrie, urmând să se formeze două entităţi în care prima va include termocentrala Mintia, iar a doua termocentrala Paroşeni şi minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan. AGERPRES