deva_primaria.jpgFinalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Deva, cu toate cele trei incinte, modernizarea şi eficientizarea transportului public local şi refacerea mai multor bulevarde din oraş, reprezintă doar câteva dintre cele 23 de proiecte majore de dezvoltare pe care Municipalitatea din Deva le propune să fie realizate până în anul 2020.

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a prezentat, la sediul Consiliului Local, principalele proiecte pe care administraţia publică locală le are în plan pentru a fi puse în practică prin atragerea de finanţări europene nerambursabile, estimând că valoarea investiţiilor propuse poate ajunge la 40 milioane de euro.

„Priorităţile noastre încep cu reabilitarea Cetăţii Deva, unde s-au finalizat incintele 2 şi 3. Mai este incinta 1, unde vom încerca să facem un amfiteatru pentru spectacole, aşa cum se întâmplă în multe alte ţări civilizate. Apoi va urma piaţa de la baza Cetăţii, centrul civic unde se află alte monumente istorice, reabilitarea unor şcoli, piaţa gării- în condiţiile modernizării Coridorului feroviar 4. De asemenea, ne gândim la un bazin olimpic şi la o sală polivalentă”, a declarat Mărginean.

În cadrul proiectelor pentru următorii ani mai sunt incluse extinderea iluminatului public cu un consum mic de energie, refacerea unor bulevarde principale, reabilitarea termică a mai multor blocuri de locuinţe şi a reţelei de distribuţie a agentului termic primar provenit de la termocentrala Mintia.
„Avem deja un pachet de 40 de blocuri de locuinţe propuse pentru reabilitarea termică. Pot să vă spun că la alte imobile unde s-a efectuat această reabilitare termică s-a înregistrat o scădere a facturilor la încălzire cu până la 60%”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, strategia propusă în dezbatere publică va fi afişată pe site-ul Primăriei Deva, unde va fi efectuat, în paralel, un sondaj de opinie în ceea ce priveşte ordinea de priorităţi a proiectelor. Cetăţenii vor fi rugaţi să noteze de la 1 la 5 fiecare proiect, după care notele vor fi centralizate.
De asemenea, cetăţenii vor putea să-şi exprime şi propriile idei de proiecte, iar în măsura în care acestea vor fi considerate valoroase şi de largă utilitate publică, vor fi incluse pe lista celor propuse la finanţări europene. AGERPRES