marginean_petru1.jpgPrimăria municipiului Deva a fost prejudiciată cu aproape 1,55 milioane de lei în urma unui contract de concesiune a serviciilor de salubritate din oraş, potrivit datelor de audit ale Curţii de Conturi făcute publice joi de primarul localităţii, Petru Mărginean, el menţionând că paguba trebuie recuperată până în luna iunie a anului viitor.

Edilul local a explicat că inspectorii Curţii de Conturi au întocmit trei rapoarte de audit financiar extern pentru anii 2010, 2011 şi prima jumătate din 2012, fiind descoperite nereguli în ceea ce priveşte relaţia de parteneriat existentă între Consiliul Local Deva şi societatea Salubritatea SA, care se ocupă de curăţenia oraşului.

„Sunt contracte de concesiune şi de asociere care trebuie aduse în legalitate pentru că au fost semnate doar de fostul primar, fără avizul serviciilor competente din Primărie – juridic şi economic. Prima dată trebuie să intrăm în legalitate şi apoi vom lua o decizie finală în ceea ce priveşte continuarea contractului cu firma de salubritate. Prejudiciul creat trebuie recuperat”, a spus primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.

Potrivit rapoartelor de audit, prejudiciul este constituit din facturări suplimentare ale serviciilor de curăţenie, plata operaţiunilor de stingere a unui incendiu izbucnit anul trecut la groapa de gunoi a oraşului, taxe de poluare şi impozite neachitate către bugetul local şi bugetul de stat.

Primăria Deva a contestat în instanţă rapoartele de audit ale Curţii de Conturi, aşteptând ca magistraţii secţiei de contencios-administrativ de la Tribunalul Hunedoara să se pronunţe asupra acestui caz. În situaţia în care instanţa va decide recuperarea banilor, atunci primarul se va adresa Consiliului Local Deva şi va solicita consilierilor să ia o decizie asupra modului în care va fi achitat prejudiciul.

„Am acţionat în instanţă Curtea de Conturi pentru că nu sunt de acord ca aceşti bani să fie recuperaţi de la funcţionarii publici din Primărie sau de la cetăţenii Devei. Cineva trebuie să răspundă de aceste prejudicii şi eu sunt convins că instituţiile abilitate vor lua o decizie în urma acestor rapoarte ale Curţii de Conturi”, a afirmat Mărginean.

Edilul local a menţionat că deja au fost luate primele măsuri de recuperare a prejudiciului de la SC Salubritatea SA, în sensul în care o parte din sumele pentru plata facturilor de curăţenie sunt reţinute într-un cont bancar. AGERPRES