Primarul orasului Cugir, Adrian Teban, considera ca, prin impunerea de catre autoritatile centrale a unui anumit numar de angajati in ceea ce priveste primariile, se incalca principiul autonomiei locale. Adrian Teban a subliniat insa ca, daca va trebui sa faca disponibilizari, le va face.

Primarul ia in calcul si externalizarea unor servicii, cum ar fi, de exemplu, cel de salubrizare. La Primaria orasului Cugir lucreaza in jur de 80 de functionari publici, dar numarul celor aflati pe statele de plata este de peste 200, aici fiind inclusi si politistii comunitari, asistentii sociali si angajatii Clubului Sportiv.

Orasul Cugir este a treia asezare urbana din judetul Alba, cu aproape 27.000 de locuitori, dupa municipiul resedinta de judet, Alba Iulia, care are circa 67.000 de locuitori, si municipiul Sebes, cu 29.000 de locuitori. In orasul Cugir sunt in momentul de fata peste o mie de someri in plata, dar numarul real al celor fara un loc de munca este mult mai mare, multi nemaiprimind indemnizatie. Reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice s-au reunit, saptamana trecuta, de joi pana duminica la Busteni, pentru a stabili standardele de cost, de calitate, normativele de personal, precum si cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale. De asemenea, participantii au discutat despre crearea unor fonduri distincte pentru dezvoltarea comunitatilor locale.

Premierul Emil Boc a mandatat, la sfarsitul lunii iulie, ministerele de resort sa stabileasca, pana pe 15 septembrie, standardele de cost in administratia publica sau nivelurile cheltuielilor cu personalul si numarul angajatilor, considerate drept optime pentru functionare. Seful Executivului preciza ca standardele care urmau sa fie elaborate vor prevedea numarul personalului cuvenit, respectiv al cheltuielilor cu personalul in cazul primariilor cu pana la o mie de locuitori, zece mii sau o suta de mii.