solomon-antonie_.jpgPrimarul Antonie Solomon a anuntat ca Primaria Municipiului Craiova va chema in instanta Ministerul Finantelor si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) pentru ca se fac vinovati ca Regia de Termoficare Craiova a acumulat datorii de peste 90 de milioane de lei catre Complexul Energetic Craiova.

Potrivit lui Solomon, ANRSC a stabilit un pret mult mai mic la gigacalorie decat cel solicitat de Regia de Termoficare Craiova.

„Avem o datorie de 90 de milioane de lei. Am discutat cu un coleg de-al meu din tara, de la un municipiu mai mic, dar cu aceeasi datorie. Eu voi incerca, de fapt nu incerc, ci cu siguranta voi da in judecata Ministerul de Finante. Atunci cand am mers pentru a stabili pretul real al gigacaloriei, – nu eram primar, dar am facut demersuri – cei de la ANRSC au stabilit un pret mult mai mic. De ce? Subventia venea in totalitate de la stat si atunci am avut peste 1.000 miliarde pierdere, efortul a fost din partea populatiei si a primariei. Nu ca o justificare, dar trebuie sa dea o explicatie in instanta de ce nu au respectat un pret real si l-au diminuat foarte mult. Similar, acest caz al Craiovei este Primaria Pitesti, care deja a inceput aceste demersuri. Voi incerca si eu. In 2000-2004, subventia o platea doar statul, fara autoritatea locala. Si am mers acolo cu documente pentru pretul gigacaloriei si au stabilit un pret mai mic. Mi se pare corect, pana cand sa fim furati de stat. Instanta se va pronunta”, a declarat Solomon.

Potrivit lui Antonie Solomon, in Craiova nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic. ‘Sper sa nu mai fie asa de frig, in jur de minus 20 de grade si sa crape conductele. S-a intamplat in urma cu cateva zile in cartierul Baba Novac. A fost o spartura de 30 de cm, a perturbat livrarea la 44 de puncte termice si 25.000 de apartamente au suferit. Vreau sa-i explic populatiei Craiovei ca nu Regia de Termoficare a fost vinovata, e vorba de agentul primar pe care il livreaza Complexul Energetic de la Isalnita prin CET 2 din Bariera Valcii. Dar am primit fel si fel de mesaje, de e-mailuri, de telefoane de la populatie cum este posibil in prag de iarna sa ramana fara caldura noaptea la minus 20 de grade. Le-am spus ca nu noi suntem de vina, cum nu este de vina nici Complexul Energetic. Se poate intampla pentru ca sunt conducte cu o vechime de peste 30 de ani si oricand pot sa apara sincope in furnizarea agentului termic, la astfel de temperaturi”, a mai spus Solomon.

Primarul Craiovei a mai afirmat ca in acest moment, livrarea se face prin 31 centrale termice pe gaz si 105 puncte termice si nu sunt probleme, nu exista datorii si livrarea caldurii este in parametri normali, motiv pentru care se pare ca sistemul centralizat este cea mai buna solutie. In Craiova, pretul de productie la gigacalorie este de 212,5 lei, iar pretul pentru populatie este de 165 de lei.