Primaria Craiova imprumuta 20 milioane euro pentru investitii

primaria-craiova.jpgIn plina criza economica si financiara, Primaria Craiova imprumuta suma de 20 de milioane de euro pentru 20 de ani de la Hypo Investmentbank AG, cu o dobanda de peste 9% pe an, bani ce ar urma sa fie folositi pentru finantarea unor obiective de investitii de interes public local.

Potrivit contractului, suma imprumutata va fi folosita de catre Primaria Craiova exclusiv pentru finantarea amenajarii unui strand in Parcul din Lunca Jiului, construit anul trecut si denumit Parcul Tineretului, si pentru ridicarea pavilionului central al unui centru multifunctional in oras.

Primaria Craiova a introdus si urmatoarea clauza in contractul de imprumut: “In situatia in care pe parcursul derularii prezentului contract, se vor produce modificari in lista investitiilor finantate din imprumut, prin hotarare a Consiliului Local Craiova, adoptata cu respectarea prevederilor legale in vigoare, imprumutatorul va respecta aceste modificari fara ca prin aceasta sa se poata modifica unilateral de catre imprumutat cuantumul maxim al imprumutului”.

Contractul de imprumut cu Hypo Investmentbank AG urmeaza sa fie aprobat, joi, de catre Consiliul Local Craiova in cadrul unei sedinte extraordinare care are pe ordinea de zi doar acest punct, dupa ce oferta a fost declarata castigatoare la finalul lunii octombrie 2009. In vederea atribuirii contractului “Contractarea unui imprumut bancar de 20.000.000 Euro pentru o perioada de 20 de ani, in vederea asigurarii finantarii unor obiective de investitii de interes public local din Municipiul Craiova”, Primaria Craiova a organizat procedura de licitatie deschisa pentru care au fost depuse trei oferte: A.I.C. LEASING & FINANZ GMBH, Banca Comerciala Romana si HYPO Investmentbank AG.

In urma evaluarii ofertelor, Primaria Craiova a declarat castigatoare oferta bancii “HYPO Investmentbank AG” din Viena – Austria, care, dupa cum sustine comisia de licitatie, “a avut cele mai mici costuri legate de acordarea imprumutului”. Oferta bancii austriece declarate castigatoare are o dobanda variabila Euribor la 3 luni (in prezent fiind de 0,684%), la care se adauga dobanda fixa de 4,25% pe an si un comision de acordare de 1% din valoarea imprumutului platibil la 15 zile de la semnarea contractului.

La contractul de imprumut sunt atasate 5 anexe care reglementeaza modalitatea de tragere din imprumut, documentele cu privire la conditiile preliminare, formularul de cerere de tragere, formularul cu planul de rambursare si formularul privind esalonarea pe ani a tragerilor din imprumut. Primaria Craiova garanteaza imprumutul din veniturile proprii ale bugetului local al municipiului Craiova, iar acest acord de garantare prevede obligatiile garantului in conformitate cu prevederile legale de a constitui o garantie reala de prim rang asupra veniturilor proprii si asupra soldului creditor al conturilor deschise de garant la Trezoreria Statului in favoarea HYPO Investmentbank AG – Viena pentru a garanta obligatiile de plata ale garantului (imprumutatului – municipiului Craiova) pana la concurenta sumei de 20.000.000 euro si a comisioanelor si dobanzilor stabilite prin contractul de credit. AGERPRES