Primăria oraşului Covasna va face un împrumut bancar, în valoare de 500.000 de euro, pentru a reabilita cinematograful „Victoria” din localitate. Primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond, a declarat, luni, că sediul cinematografului, care a intrat în luna iulie în patrimoniul localităţii, se află într-o stare avansată de degradare.

„Aici a funcţionat timp de mai mulţi ani o discotecă. (…) Noi avem un proiect, vrem să reabilităm clădirea, să facem o sală de spectacole şi să achiziţionăm aparatura pentru proiecţia de filme”, a declarat primarul Lorincz Zsigmond.

În judeţul Covasna nu funcţionează de ani de zile niciun cinematograf. Cinematograful „Lux”, din Sfântu Gheorghe, a fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar şi a ajuns o ruină. Fostul cinematograf de la Târgu Secuiesc a fost transformat în pizzerie, iar cinematograful „Arta” din Sfântu Gheorghe a fost concesionat, până în anul 2010, unui om de afaceri, care a amenajat aici un club de noapte şi o discotecă. Formalităţile de transferare a cinematografului „Arta” din patrimoniul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Romania Film” (RADEF) în cel al Consiliului local municipal Sfântu Gheorghe a întâmpinat opoziţie din partea patronului braşovean, care a închiriat spaţiul în urmă cu 13 ani. Gheorghe Iliescu a declarat că a investit aici circa 600.000 de dolari şi este unul dintre puţinii chiriaşi din ţară care a păstrat şi modernizat sala de cinema, chiar dacă, din considerente de rentabilitate, nu a mai difuzat filme în această locaţie. Iliescu susţine că Legea cinematografelor, potrivit căreia s-a făcut acest transfer, a apărut după ce el a obţinut, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dreptul de a cumpăra cinematograful, în baza unei legi anterioare, care nu fusese abrogată. Prin urmare acesta se judecă în continuare cu RADEF şi cu autorităţile locale.

Consiliul local municipal Sfântu Gheorghe a decis recent ca, după expirarea contractului cu actualul chiriaş, clădirea cinematografului să devină sediu al Teatrului românesc „Andrei Mureşanu”, care împarte de două decenii aceeaşi clădire cu teatrul maghiar „Tamasi Aron”, iar în sala de spectacole să se creeze condiţii pentru reluarea proiecţiei de filme pe ecran lat. AGERPRES