Primaria Constanta va ataca in contencios administrativ Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern privind utilizarea plajelor de catre agentii economici care au incheiat contracte de inchiriere a acestora, a declarat viceprimarul Nicolae Nemirschi.
El contesta paragraful din actul normativ care obliga autoritatile locale sa organizeze servicii publice de salvare si prim-ajutor, sa asigure lucrarile de canalizare si alimentare cu apa pana in zona limitrofa plajei si sa asigure ordinea publica prin intermediul Politiei, Jandarmeriei si gardienilor publici.

Referindu-se la prevederea potrivit careia sursele de finantare pentru realizarea acestor obiective sunt veniturile obtinute prin colectarea taxei hoteliere, Nicolae Nemirschi sustine ca plaja este domeniu public de interes national, iar o primarie nu poate cheltui bani publici pe care legea o obliga sa-i foloseasca doar pentru domeniul public si privat al localitatii. In opinia viceprimarului, Guvernul incalca Ordonanta 45/2003 privind finantele publice locale.

Conform Codului Fiscal, sursa de finantare pe care trebuie sa o indice Guvernul trebuie sa provina de la bugetul central, si nu din cel al administratiei locale. El a precizat ca, oricum, taxa hoteliera indicata de Guvern in ordonanta respectiva este destinata altor cheltuieli pentru intretinerea statiunii Mamaia.

„Perceperea acestei taxe hoteliere de catre Primarie nu va rezolva insa problemele din statiune, mai ales acum dupa ce prefectul a atacat in contencios administrativ si a obtinut suspendarea mai multor taxe speciale cu ajutorul carora era intretinuta statiunea”, a precizat Nicolae Nemirschi. Acesta a adaugat ca va convoca o sedinta a Consiliului Local Muncipal Constanta pentru a lua decizia atacarii in contencios administrativ a ordonantei.

Conform unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern, companiile care au incheiat contracte de inchiriere a unor portiuni de plaja trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii, printre care si interzicerea comertului ambulant si a camparii pe plaja. Astfel, operatorii care au inchiriat plaje de la Administratia Nationala Apele Romane trebuie sa permita accesul liber si libera circulatie a turistilor, sa curete zilnic suprafata inchiriata, sa mentina in buna stare de functionare dotarile din zona, inclusiv cele de agrement, sa asigure conditiile sanitare si de protectie a mediului in apa si pe plaja si sa indeparteze obiectele periculoase.

Totodata, firmele respective sunt obligate sa informeze autoritatile in cazul poluarii apei marii. Potrivit ordonantei, plaja trebuie amenajata corespunzator si serviciile turistice asigurate de la inceputul sezonului estival, respectiv 1 mai, si pana la inchiderea lui, pe data de 30 septembrie. Firmele trebuie sa amplaseze pe plaja cel putin o cabina de schimbat vestimentatia pentru fiecare 100 de persoane, cel putin un cos de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor amplasate la fiecare 250 de metri patrati, rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati si un sistem de semnalizare a conditiilor de imbaiere.

Actul normativ prevede ca pe plaja pot fi construite doar toalete, cand acestea nu pot fi construite in zona limitrofa, dotari pentru agrement, posturi de prim ajutor si de salvare, instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dus sau amenajari cu caracter provizoriu, demontabile. Pe plaja trebuie sa fie asigurate servicii publice de salvare si posturi de prim-ajutor, organizarea acestora intrand in atributiile administratiei locale, impreuna cu asigurarea ordinii si a lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa in zona limitrofa plajei. Finantarea acestor proiecte este asigurata din veniturile obtinute prin colectarea taxei hoteliere.