fagadau decebal.jpgPrimarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că municipalitatea intenţionează să se consulte cu beneficiarii pachetelor cu alimente acordate de administraţia locală dacă nu preferă înlocuirea acestora cu vouchere pentru achiziţionarea de produse alimentare.

În municipiul Constanţa, aproape 50.000 de persoane cu venituri reduse, cu dizabilităţi şi alte categorii sociale defavorizate primesc gratis, de opt ori pe an, din partea primăriei, pachete cu un pui, un litru de ulei şi câte un kilogram de zahăr, făină şi orez.

„Preţul alimentelor fluctuează. Pe de altă parte, economia naţională a dat nişte semnale pozitive, astfel încât indicele de inflaţie a fost corectat negativ. Ceea ce a dus la o planificare oarecum greşită a operatorilor, pentru că nu s-a mai întâmplat acest lucru. Tocmai de aceea, ar trebui să luăm în discuţie pentru anul viitor un subiect extrem de important, dacă vom continua să acordăm ajutoarele ca până acum, (…), sau să discutăm despre posibilitatea de a acorda vouchere pentru achiziţia de alimente. Cu atât mai mult, se va regla şi componenţa acestui coş, întrucât am primit şi câteva nemulţumiri. Sunt oameni cărora le rămâne orezul de exemplu şi ar vrea să-l schimbe cu altceva. (…) Doi, distribuţia care pe timpul verii înregistrează sincope. Dacă avem Cod Portocaliu de caniculă, nu poţi face distribuţia pentru că nu avem confort termic. Mai mult de atât sunt problemele legate de capacităţile de stocare petru produsele congelate, la pui fac referire. Dacă sunt temperaturi ridicate, procentul de alterare creşte”, a explicat Făgădău.

El a menţionat că, „pentru a preveni toate aceste probleme”, intenţionează ca administraţia locală să ceară opinia beneficiarilor ajutoarelor alimentare, prin intermediul unor chestionare, dacă nu preferă introducerea de vouchere, astfel încât primăria „să eficientizeze nu doar cantitatea, ci şi calitatea ajutorului pe care îl acordă”.

Primarul Constanţei a anunţat, totodată, că în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2015, din pachetele cu ajutoare va lipsi uleiul, din cauza preţului crescut al produsului, care a depăşit plafoanele ofertanţilor stabilite la începutul anului în curs. „Noi am făcut toate procedurile legale şi, anul acesta, avem o problemă. Întrucât Dumnezeu ne-a dat o vară mai secetoasă, producţia de floarea soarelui a fost una care a înregistrat scăderi dramatice. Pe cale de consecinţă, preţul la floarea soarelui, ca materie primă pentru ulei, a crescut. Preţul uleiului a depăşit plafoanele ofertate de către cei opt ofertanţi la începutul anului. Tocmai de aceea, am luat decizia de a distribui pachetele pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie fără ulei. Anulăm acordul cadru pentru ulei şi vom face procedură de achiziţie distinctă, prin licitaţie, pentru ulei. Probabil în luna decembrie sau când vom finaliza licitaţia pentru ulei, vom acorda retroactiv, în completare, şi uleiul”, a mai afirmat primarul interimar al Constanţei. AGERPRES