Primăria Constanţa a intentat acţiune civilă pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 20 de milioane de euro creat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, a anunţat administraţia locală. La Tribunalul Constanţa au fost depuse şase cereri de chemare în judecată.

„UAT Municipiul Constanţa, legal reprezentată de Primar, Vergil Chiţac, a intentat acţiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor. Astfel, pe 1 aprilie, au fost depuse la Tribunalul Constanţa 6 cereri de chemare în judecată prin care se solicită instanţei obligarea pârâţilor la plata sumei de 11.733.999 dolari şi 11.011.021,40 euro reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT MUNICIPIUL CONSTANŢA, constatarea nulităţii absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum şi rectificarea mai multor cărţi funciare în sensul radierii pârâţilor din cărţile funciare şi intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa”, se spune într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Primarul Vergil Chiţac şi-a exprimat încrederea că municipalitatea va putea recupera prejudiciul ce i-a fost cauzat. „Am depus acţiuni în instanţă pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat oraşul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administraţie a refuzat să-l facă pentru a-şi proteja capii şi acoliţii. Am încredere că justiţia ne va da şi de această dată dreptate şi vom recupera prejudiciul cauzat”, a spus Chiţac, citat în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în cele şase dosare iniţiate de municipalitate sunt implicaţi mai mulţi pârâţi, printre care Radu Mazăre şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Pe bunurile pârâţilor, instanţa a dispus, de asemenea, măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea prejudiciului.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

Prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.

De asemenea, instanţa a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor cercetate în cadrul acestui dosar, în sensul revenirii unor terenuri (unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcţii, cu unul sau mai mulţi proprietari) în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale municipiul Constanţa. AGERPRES