Primăria Cluj-Napoca va lansa o aplicaţie pentru depunerea de proiecte, de către cetăţeni, finanţabile din bugetul local

O aplicaţie pentru telefonul mobil, dar şi pentru calculator, care să vină în sprijinul clujenilor pentru a depune proiecte care pot fi finanţate de la bugetul local, va fi lansată în premieră naţională, a anunţat primarul Emil Boc, în şedinţa Consiliului local.

Edilul a afirmat că, de asemenea, municipalitatea propune şi ideea finanţării unor proiecte depuse de cetăţeni, din bugetul local, care să se refere la modernizarea oraşului. Un asemenea proiect ar putea primi între 50.000 şi 80.000 de euro.

Vrem să transformăm oraşul într-unul inteligent, unde tehnologia să fie în folosul cetăţenilor, şi să devenim primul oraş din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă. Vom propune să alocăm o sumă cuprinsă între 1 şi 4 milioane de euro pentru proiecte pe care cetăţenii să le depună prin intermediul unei aplicaţii pentru telefon mobil şi calculator. Astfel, cetăţenii se pot înscrie pe această platformă şi pot depune proiecte pe diverse categorii, privind modernizarea oraşului, spaţii verzi sau de joacă, drumuri urbane, clădiri publice, modernizare şcoli“, a declarat Emil Boc.

Proiectele vor fi evaluate de specialişti ai municipalităţii, dar va exista şi posibilitatea ca autorii lor să le poată susţine şi promova în cadrul unor campanii, după care să fie votate de cetăţeni.

“Proiectele vor fi finanţate în ordinea numărului de voturi obţinute”, a mai spus Boc.

Primarul speră ca aplicaţia să vină în sprijinul cetăţenilor, în sensul de a-i apropia de actul decizional în ceea ce priveşte proiectele care ar putea îmbunătăţi viaţa oraşului. Pe de altă parte, lansarea ideii acestei aplicaţii face parte dintr-un plan mai larg al municipalităţii de a se folosi de tehnologie în guvernarea locală şi de a aduce soluţii noi pentru diferite probleme ale oraşului. AGERPRES