Primaria municipiului Cluj-Napoca va da in judecata guvernul, pentru a putea recupera sumele cheltuite anul trecut pentru organizarea alegerilor.
„Primaria Cluj-Napoca a decis actionarea in judecata a guvernului, prin Ministerul Economiei si Finantelor, pentru recuperarea sumei de 920.044,11 lei, contravaloarea cheltuielilor efectuate de la bugetul local, in 2007, pentru organizarea Referendumului national privind demiterea presedintelui, alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European si referendumul national privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei”, se arata intr-un comunicat transmis de municipalitatea clujeana.

In comunicat se mai spune ca „potrivit prevederilor legale, aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat (Legea nr.3/2003, HG 1325/2007 si HG 1327/2007)”, insa „pana in acest moment, guvernul nu a restituit niciun leu din suma cheltuita in 2007 pentru alegeri”.

Actionarea in judecata este motivata de primaria clujeana cu faptul ca recuperarea sumelor respective este „obligatorie, intrucat, la sfarsitul anului, urmeaza controlul Curtii de Conturi, iar primaria va trebui sa faca dovada demersurilor legale intreprinse pentru recuperarea acestor cheltuieli”.

In replica, prefectul Calin Platon a declarat ca actiunea Primariei Cluj-Napoca nu se justifica, fiindca „toate cheltuielile legate de alegeri au fost aprobate si suportate de la bugetul de stat”, atat cheltuielile materiale, cat si cele de personal.

El a spus ca nu stie despre ce cheltuieli poate fi vorba, insa crede ca s-ar putea face referire la mobilierul si la celelalte dotari pentru amenajarea sectiilor de votare, care, spune el, intra in sarcina primariei si adaugand ca n-a auzit ca vreo primarie din tara sa ceara bani pentru asemenea lucruri.

Prefectul Calin Platon crede ca actiunea Primariei Cluj-Napoca nu este una de natura politica, opinand ca este vorba „de o intelegere gresita a legii” sau de „dorinta cuiva de a-si face imagine”.