Primăria Cluj-Napoca anunţă dezvoltarea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei

Primăria Cluj-Napoca lucrează la înfiinţarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcţionează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona, reiese dintr-un comunicat transmis de municipalitate.

Potrivit sursei citate, Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică din cadrul primăriei şi cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai oraşului, respectiv universităţi, clustere de tehnologie şi afaceri, societate civilă, sector cultural.

Divizia cercetează, experimentează şi prototipează soluţii alternative pentru trei categorii considerate provocări cheie ale oraşului – mobilitate, locuire şi viitorul muncii, colectând şi analizând date, construind scenarii de lucru şi măsurând impactul unor intervenţii experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetăţenilor.

“Administraţia locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investiţiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să ţină seama în primul rând de nevoile şi dorinţele clujenilor, de ideile lor, de intuiţiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine oraşul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoştinţe şi capacităţi ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural şi de afaceri şi care să ofere municipalităţii o capacitate crescută de a ţine pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece oraşul”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Emil Boc.

În 2018, ideea acestei Divizii de Inovare Urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilităţii urbane şi a obţinut o finanţare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare şi dezvoltare pe tema viitorului muncii.

“În domeniul mobilităţii urbane am reuşit în acest an să susţinem dezvoltarea a trei proiecte cetăţeneşti de transformare a spaţiilor din cartierele Mărăşti şi Mănăştur şi să derulăm o primă analiză de date de mobilitate şi demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spaţiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraş, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opţiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraş şi să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane”, a declarat directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1, Anamaria Vrabie.

Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanţare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca şi un consorţiu de alţi opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanţarea a fost obţinută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare şi dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale şi culturale specifice Clujului pentru a pregăti oraşul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piaţa muncii.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizaţie de cultură şi dezvoltare urbană care reuneşte 70 de membri – organizaţii şi instituţii culturale, universităţi, cluburi şi clustere de afaceri, organizaţii ale societăţii civile, Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj. AGERPRES