Primăria Cluj-Napoca este prima instituţie din ţară care a eliberat certificate de performanţă energetică. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca, transmis, joi, instituţia a eliberat primele 40 de astfel de certificate, după încheierea lucrărilor de reabilitare termică la 40 de blocuri.

Certificatul cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit consumatorilor să compare şi să evalueze performanţele energetice ale clădirii. Pentru proprietari, reabilitarea termică a blocurilor înseamnă o economie de cel puţin 20% la plata facturilor la încălzire.

„E un moment la care am visat de mult timp. Aceste certificate energetice reprezintă adevărate paşapoarte pentru fiecare dintre blocurile reabilitate. Sper ca acest moment să fie un imbold şi pentru ceilalţi administratori din municipiu”, a precizat primarul Sorin Apostu. În prezent, Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să adere la Convenţia Primarilor, iar o condiţie constă în aplicarea politicilor energetice ale Uniunii Europene.AGERPRES