Primăria Capitalei vrea să încurajeze implicarea seniorilor în acțiuni de voluntariat

Primăria Capitalei a supus dezbaterii publice, până pe 13 septembrie, Strategia privind susținerea voluntariatului seniorilor în municipiul București și planul aferent de implementare pentru perioada 2017 – 2021.

Voluntariatul în România continuă să fie o activitate slab dezvoltată, în special atunci când vorbim despre voluntariatul persoanelor vârstnice. Dacă tinerii au început să vadă în voluntariat o oportunitate de dezvoltare personală și profesională, beneficiile voluntariatului practicat de persoanele în vârstă sunt încă puțin înțelese atât de către instituții, cât și de seniori. (…) Numeroase studii au arătat că voluntariatul la vârste înaintate contribuie la o stare de sănătate, fizică și emoțională, mai bună, stimulează creierul și contribuie la menținerea funcțiilor cognitive. Pe de altă parte, instituțiile și noile generații au numai de câștigat din această colaborare, datorită cunoștințelor și experienței profesionale ale vârstnicilor“, prevede strategia.

Conform recensământului din 2011, în București, numărul persoanelor vârstnice, situate între grupele 50 – 85 de ani și peste, era de mai mare de 660.000, dintre care aproximativ 275.000 de bărbați.

Potrivit strategiei, în toate țările europene persoanele vârstnice reprezintă una din resursele cele mai importante de voluntari la nivel național, cu procente care variază, în medie, între 10 — 30% din numărul total de voluntari.

“În România, numai 2,6% din seniori se implică în activități de voluntariat, deși un procent mult mai numeros este conectat social și este activ, fie în activități cu caracter profesional sau agricol, fie în îngrijirea nepoților sau a rudelor mai în vârstă”, se arată în document.

Implementarea strategiei va fi realizată de un consiliu consultativ, format din reprezentanți ai DGASMB, DGASPC-urilor de sector, din reprezentanți ai Asociației Habilitas-CRFP și ai altor ONG-uri. AGERPRES