Primaria Capitalei va primi de la Guvern banii pentru stadionul “Lia Manoliu”

Primaria Capitalei a primit garantia ca Guvernul va vira cele 31 milioane de lei necesare pentru continuarea lucrarilor de constructie si montaj la Stadionul Lia Manoliu, aferenti ultimului trimestru al acestui an, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a promis primarului general Sorin Oprescu, cu ocazia intalnirii de la Primaria Municipiului Bucuresti, ca va incerca sa sustina dezvoltarea Capitalei, prin promovarea unor proiecte.

Premierul a apreciat intrevederea cu edilul sef drept “utila si fructuoasa”. In privinta constructiei stadionului “Lia Manoliu”, seful Executivului a aratat ca exista un angajament al Guvernului din 2007 in baza caruia Executivul a contribuit cu 200 milioane lei, iar in acest an, in urma discutiei cu primarul general, Guvernul va mai avea o contributie aferenta anului 2008.

Lucrarile de executie a noului stadion au inceput in luna mai a acestui an. Noul stadion Arena nationala va fi primul de categoria I din tara, care va respecta cerintele UEFA si va putea raspunde exigentelor unor competitii internationale. Arena va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 vor fi la tribuna I. Suporterii vor avea acces simultan la meciurile de fotbal, prin 94 de cai de acces, astfel incat se vor putea prezenta cu cel mult 20 de minute inainte de a se da startul.

Noua arena sportiva, care se va ridica pe locul fostului stadion Lia Manoliu, va include cai de acces auto si pietonale, doua subsoluri in care vor fi amenajate locurile de parcare, spatiile tehnice si cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor si reprezentantilor presei, precum si accesul fotbalistilor. Proiectul a fost elaborat de JW Max Bogl – Astaldi si UAUIM – CCPEC si prevede si restaurante, dar si sali de conferinte. Pe la parter se va face accesul spectatorilor, iar etajul I va fi destinat lojelor pentru oaspetii de onoare. Etajul II va cuprinde inelul de distributie a circulatiilor pentru spectatori, care deserveste balconul stadionului ce va avea o capacitate 35.450 locuri.

Stadionul Lia Manoliu a fost construit in anii 1952-1953, pentru a fi folosit in premiera cu ocazia Jocurilor Sportive ale Festivalului Mondial al Tineretului din vara anului 1953. Inlocuirea acestuia cu o Arena Nationala reprezinta o investitie de 411.062.996, 36 lei, fara TVA, finantarea executiei lucrarilor fiind suportate de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei.